Dick Braakhekke – Braakhekke PR & Communications.

Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel werk goed pr-beleid is. Je moet een visie hebben, continu zichtbaar zijn en een lange adem hebben.

Welkom bij de 101e #DCDW Podcast met als gast Dick Braakhekke van Braakhekke PR & Communications. Na 100 afleveringen wordt het weleens tijd dat de mensen achter de podcast ook een keer aan het woord komen. Dick, je bent niet bepaald een onbekende voor de podcast. Voor de mensen die jou nog niet kennen, kan je wat meer vertellen over jezelf en over wat je doet?”

Verhaal achter het merk
“Leuk dat ik hier mag zitten Paul, dankjewel voor de uitnodiging. Nee, ik ben zeker geen onbekende. Wij zorgen ervoor dat jij elke week een samenvatting van die mooie podcasts hebt.” Paul de Vries: “Voor diegenen die jou nog niet kennen, kan je wat meer vertellen over jezelf en over wat je doet?” Dick Braakhekke: “Ik ben begonnen als journalist bij bij Autovisie. Na elf jaar ben ik overgestapt naar de andere kant van de tafel en ben ik pr en communicatie gaan doen bij Opel en General Motors. Destijds was Opel marktleider in Nederland en daar de pr voor doen was geweldig. Toen kwam Frits Kroymans langs, ons allemaal welbekend, hij startte een nieuw project in Europa met Cadillac, Corvette en Hummer. Internationaal werken vanuit Nederland. Het verhaal achter een merk vind ik mooi. Of dat merk Amerikaans, Japans of Chinees is, dat maakt me niet zoveel uit. Er zijn altijd boeiende verhalen te vertellen. Dat breng ik graag voor het voetlicht.”

Ruimte voor beleving
Ik doe een aantal dingen. “Werner Budding, ex-Autovisie, en ik hebben Braakhekke Budding Events opgezet. Daarmee gaan we niet alleen een aantal autorally’s organiseren maar ook dealers helpen met het lanceren van nieuwe modellen. BMW heeft binnenkort bijvoorbeeld een nieuwe 3 Serie. Dan kun je natuurlijk de verkoopleider gezellig een avondje in de showroom neerzetten, gasten uitnodigen en een verhaal afsteken, maar wij denken dat het anders kan, met meer ruimte voor beleving. Dan heb ik ook Geers-Braakhekke PR, dat ik samen met Eric Geers, de oud-pr-man van Saab heb opgericht,. Wij helpen Chinese bedrijven die de oversteek naar Europa willen maken met hun communicatiestrategie. Vanaf 2013 tot en met 2015 hebben we in Europa de marketing begeleid voor het Chinese automerk Qoros. Die werkten niet met lokale dealerbedrijven maar met flagship stores. Momenteel zijn we bezig met een nieuwe partij gevestigd in Singapore die elektrische bestelwagens gaat verkopen. Zij overwegen om in Europa zonder eigen dealernetwerk te opereren. Wellicht zelfs zonder showroom. Zij overwegen om grote klanten naar China te halen en daar kennis te laten maken met de organisatie en de productie.”

Marathon lopen
“Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel werk goed pr-beleid is. Ze denken dat een keer een persberichtje uitsturen genoeg is, maar dat is natuurlijk niet zo. Je moet continu zichtbaar zijn. Dat is hard werken. Goede pr is een marathon, geen sprint. Je moet een visie hebben, er moet een plan zijn en je moet een lange adem hebben. De opkomst van bloggers en vloggers is een uitdaging voor het pr-beleid van importeurs en dealers. Het is moeilijk meetbaar wat een blogger of vlogger oplevert. Sommige bloggers hebben 100.000 volgers. Anderen pretenderen dat ze belangrijk zijn, maar wie wordt bereikt en wat het oplevert, is niet altijd duidelijk. Ik ken verhalen van dealerbedrijven die worden bestookt door mensen die een blog of vlog over een auto willen schrijven. Vaak is dat verspilling van tijd en geld. Je moet een plan hebben. Waarom zou je het doen? Wat betekent het voor jou? En wat levert het voor jouw bedrijf op? Die vragen moet je stellen. Niet iedereen met een blog of vlog is Enzo Knol.”

“Dick, bedankt voor jouw tijd en jouw aanwezigheid in deze podcast. Volgende week is er weer een nieuwe aflevering.”

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

ActivLease is expert in elektrisch leasen. Wij werken samen met de beste leasemaatschappijen, banken en dealers om maatwerkoplossingen te bieden aan de mkb’er en zzp’er. Mobiliteit met scherpe leaseprijzen, hoge inkoopkortingen en een grote voorraad leaseauto’s die snel leverbaar zijn.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!