Bobby Rietveld en Frank Tanke van Autorola en Indicata

De grootste winst in het verkoopproces is te behalen in de time to market

Welkom bij weer een nieuwe podcast met als doel de online automotive beter te maken. Deze week hebben we als gasten Bobby Rietveld en Frank Tanke van Autorola en Indicata. Frank en Bobby, welkom in onze studio en in onze podcast. Kunnen jullie onze luisteraars wat meer vertellen over jezelf en jullie bedrijf?

6,2 miljoen advertenties
Bobby Rietveld: “Indicata scant ongeveer 6,2 miljoen automotive advertenties real-time in Europa. We analyseren en verwerken data van advertenties die online komen en offline gaan. We registreren niet hoe vaak er op een auto wordt geklikt, wel hoe lang ze online staan. We combineren de data met data over leads en views en voegen dat samen. Met behulp van Indicata kan je bij inruil zien hoe courant een auto is. Vier jaar geleden moest je iedereen de toegevoegde waarde uitleggen van Big Data voor dealerbedrijven. Nu zie je dat veel bedrijven steeds vaker data gebruiken om de juiste beslissingen te nemen.”

Sneller verkopen
“We adviseren bedrijven ook over de prijsstelling. Als je tien dezelfde auto’s hebt staan, hoef je niet automatisch de goedkoopste te zijn of auto’s af te prijzen. Als de markt er maar is. Soms loopt een auto in Nederland niet hard, maar in een ander Europees land wel. Dan kunnen wij het advies geven: verkoop de auto in Polen of Portugal. Andersom kan ook. We stellen de KPI’s van Indicata samen met het autobedrijf in. De grootste winst voor autobedrijven is te behalen in de time-to-market: de tijd tussen het moment dat een auto binnenkomt en het moment dat hij online staat. Zodra de auto online staat, kunnen wij het autobedrijf helpen om de auto zo snel mogelijk te verkopen.”

Succesvol door data
Frank Tanke: “In de retail verdienen autobedrijven het meeste geld. Als een auto lang staat, en als afprijzen niet helpt, kunnen wij een auto aan 70.000 kopers in Europa aanbieden. De naamsbekendheid van Autorola en Indicata is groot. 50 procent van de top honderd dealers maakt gebruik van Indicata, van de top tien leasemaatschappijen werkt 50 procent met ons salesplatform. We hebben de data, de platforms om bedrijven te helpen met hun processen. Als je de data en alle processen goed voor elkaar hebt, ben je succesvol.”

Bewustwording
“De meeste dealers en leasemaatschappijen weten niet precies hoe lang het proces van inname en inkoop tot verkoop duurt. Wij leggen een digitale schil met API’s over dat proces heen. Zo maken we alles inzichtelijk en kunnen bedrijven ingrijpen op de punten waar het proces vertraging oploopt.” Bobby Rietveld: “Het begint met bewustwording. Bedrijven moeten onze systemen omarmen om er goed mee te kunnen werken. Wij merken dat bedrijven daar de laatste jaren serieuzer mee omgaan.” Frank Tanke: “Voordat we een voorstel voor een klant maken, willen we eerst weten welke KPI’s de klant intern hanteert en hoe de bedrijfsprocessen zijn ingericht. Anders kunnen wij onze systemen niet goed inregelen. Je kan pas sturen op data als de interne bedrijfsprocessen helder zijn.”

Bobby en Frank, ik wil jullie bedanken voor dit interview en voor jullie commitment om de online automotive beter te maken. Jullie zijn ook partners van ons evenement binnenkort met Brian Pasch over marketing, online data en het verkopen van auto’s in het digitale tijdperk. Voor onze luisteraars: volgende week is er weer een nieuwe aflevering van de podcast.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsActivleaseCalldrip en UnameIT

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

ActivLease is expert in elektrisch leasen. Wij werken samen met de beste leasemaatschappijen, banken en dealers om maatwerkoplossingen te bieden aan de mkb’er en zzp’er. Mobiliteit met scherpe leaseprijzen, hoge inkoopkortingen en een grote voorraad leaseauto’s die snel leverbaar zijn.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Calldrip is een rapid respons tool die de verkoper in staat stelt om direct, snel en effectief met je klanten in contact te komen! Vele importeurs zoals Hyundai, Opel en Toyota gebruiken Calldrip al succesvol.

Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used
Car Controller je tot de beste in je vak!