Bonus podcast deel 1: Bill Wittenmyer: “Navigating Automotive Retail trends for profitability”

Welkom allemaal bij onze podcast met de missie de online automotive beter maken. Vandaag een speciale bonuspodcast met Bill Wittenmyer van DealerOn. In dit eerste deel vertelt Bill over de uitdagingen voor automotive retail in een sterk veranderd automotive landschap.

Kwaliteit versus volume

“Ik ben Bill Wittenmyer. Ik heb 30 jaar automotive ervaring. Ik ben begonnen in de automotive retail. Daarna ben ik overgestapt naar start-up eLead CRM. Dat bedrijf is uitgegroeid tot het grootste automotive BDC van de Verenigde Staten. Tegenwoordig ben ik Chief Sales Officer bij DealerOn. DealerOn ondersteunt automotive retailers op verschillende gebieden. In Europa doen dealers veel dingen goed. In de V.S. doen dealers sommige dingen wat minder goed dan in Europa maar daar staan enorme verkoopvolumes tegenover. De grootste Ford-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 26.000 auto’s. De grootste Toyota-dealer ter wereld verkocht in 2022 meer dan 27.000 auto’s.”

Ingrijpend

“Ondanks chiptekorten, leveringsproblemen en de pandemie hebben autobedrijven twee uitstekende jaren achter de rug. In de V.S. verkochten dealers auto’s alsof het fastfood was. Nieuwe auto’s werden ver boven de adviesprijs verkocht. Ondanks het succes van de afgelopen tijd staat de automotive branche voor een aantal ingrijpende veranderingen. Een daarvan zijn EV’s. Andere uitdagingen zijn toenemende connectiviteit – alles is met elkaar verbonden – en de toenemende invloed van financiering en leasing. In de V.S. wordt 70 procent van alle nieuwe auto’s gefinancierd of geleaset. De oplopende kapitaalmarktrente van dit moment gaat daar zeker invloed op hebben.”

Vaste processen

“We komen uit een periode waarin autoverkopers nauwelijkse hoefden te verkopen. Orders opschrijven was genoeg. Nu de markt verandert, moeten ze weer gaan verkopen. De vooruitzichten voor de toekomst zijn minder rooskleurig. Autoverkopers moeten weer meer gaan investeren in klantbeeving en gaan werken volgens vaste verkoopprocessen. Voor alle processen in het autobedrijf geldt dat ze duidelijk, bondig en consistent moeten zijn. Verder moet je zorgen dat je medewerkers bij de bedrijfsprocessen betrekt. Als de verkoop goed loopt, de werkplaats goed loopt en je zorgt dat je al je klanten vasthoudt, dan heb je de basis van het autobedrijf op orde. Op die basis kan je verder bouwen. Bijvoorbeeld met digitale retail.”

Luisteraars bedankt voor het luisteren naar het eerste deel van deze bonuspodcast. Volgende week volgt het tweede deel van de bonuspodcast met Bill Wittenmyer. 

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCCCalldripCARMEN Automotive BDC, Findio en Vinacles

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?

Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?

UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom kiezen voor Vinacles?

Vinacles biedt verschillende diensten met als doel uw automotive gerelateerde werkprocessen zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Door middel van de verschillende applicaties en diensten faciliteert Vinacles in de complete optimalisatie van uw bedrijfsproces op één platform. Denk hierbij aan Garage en Fleet-managementsystemen, RDW-diensten, Occasion remarketing, Voertuigdata en Import- en export.

Waarom kiezen voor Vinacles?

Vinacles biedt verschillende diensten met als doel uw automotive gerelateerde werkprocessen zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Door middel van de verschillende applicaties en diensten faciliteert Vinacles in de complete optimalisatie van uw bedrijfsproces op één platform. Denk hierbij aan Garage en Fleet-managementsystemen, RDW-diensten, Occasion remarketing, Voertuigdata en Import- en export.