Hans Engelsma van Qoets.nl

De #DCDW Podcast met Hans Engelsma

Welkom bij de #DCDW Podcast, mijn naam is Paul de Vries. Deze week spreken we met Hans Engelsma van Qoets.nl, een online autobedrijf met een specialisme in onder andere BMW en de nadruk op optimale klanttevredenheid. Zijn motivatie: het distributiemodel in automotive is niet veranderd met de tijd en dit biedt kansen. Op geheel eigen wijze leidt Hans al vijf jaar Qoets.nl en is erg actief op social media: zijn bedrijf kan niet zonder Facebook.

hans_engelsma_podcast

Hans Engelsma:
Het idee was om het retailmodel te herzien. 100 jaar geleden werden auto’s verkocht door er een aantal in een duur pand te parkeren, verkopers erbij en maar wachten wie er binnenkomt.

Internet heeft de behoeften en de verwachtingen van de consument veranderd.

Ik wilde vooral laten zien dat online auto’s verkopen, in tegenstelling tot wat iedereen zei, wel degelijk kan.
Het gaat om het proces: wat een klant ook koopt en waar, hij legt altijd een klantreis af. De klant beseft het niet, maar hij doorloopt een proces en de kunst is dat jij dat als verkoper, ongemerkt, voor hem structureert. Daar voelt de klant zich comfortabel bij. Wij plaatsen auto’s online met zo’n honderd foto’s. Dat zijn er veel, maar daarmee bereiken we een showroomeffect. Juist die uitgebreide reportage met video en vooral veel details trekt de aandacht. We hebben video’s waarin we de werking van bepaalde opties uitleggen. Dat levert, gekoppeld aan de advertenties, traffic op. Waar traditionele dealers een enorme showroom bouwen om beleving te creëren, doen wij dat online.

Zeventig procent van onze klanten koopt volledig online. Ze hebben ons en hun nieuwe auto dus nog nooit gezien.
De overige dertig procent koopt de auto onder voorbehoud van bezichtiging en een proefrit. Van die dertig procent converteren we honderd procent, met andere woorden: er is niemand die afhaakt.
Momenteel koopt iemand iets of hij koopt iets online, dus ‘online’ is dan een bijvoeglijk naamwoord. Het gaat niet meer om online of offline, het gaat om die klantreis.

Degene die de klantreis beheerst, die heeft de klant. 99 procent van de klantreizen begint online.
Ook bij de traditionele dealer legt veertig procent van zijn klanten de klantreis vrijwel geheel online af. Een klant besluit niet van tevoren online een auto te gaan kopen, maar als hem de mogelijkheid wordt geboden, dan denkt de klant ‘waarom ook niet’ en koopt online. Het kopje koffie aan tafel met de verkoper voegt eigenlijk niets toe.

De behoefte is niet het koffiedrinken, maar het gesprek waarin informatie wordt ingewonnen. Niet het proefrijden an sich, maar weten hoe de auto rijdt. De innovatiegraad bij het traditionele dealerbedrijf is laag. Ze zien zichzelf teveel als dozenschuivers, terwijl het eigenlijk dienstverleners zijn die niet per uur betaald worden, maar in de vorm van marge. Wat wij doen is proberen elke dag weer beter te zijn dan gisteren in het verleiden van de klant. Waarbij de prijs zeker niet het belangrijkste aspect is.

Als we de order niet krijgen doet dat pijn. We vragen ons dan af waarom we de auto niet hebben verkocht. En we sturen de klant dan een flesje wijn of een miniatuurtje met een vriendelijk bedankje. En de vraag of we zijn nieuwe auto over een paar jaar in mogen ruilen. Regelmatig raden klanten die niet bij ons gekocht hebben, ons bedrijf aan bij vrienden en familie. De lead is voor ons dus nog niet klaar als hij ergens anders koopt, want hij blijft auto rijden en praten over auto’s op feestjes.

Belangrijk, 67 procent van onze leads komt bij ons op aanraden van bestaande klanten. We zijn aanwezig op de portals zoals Marktplaats, maar doen verder niets aan marketing of andere advertenties. Reviews zijn natuurlijk megabelangrijk. Klanten die van ons een voorstel ontvangen, wat natuurlijk volledig digitaal gaat, wijzen we op onze reviews. Reviews op video zijn erg bewerkelijk. En het is lastig om het een goed, onafhankelijk karakter te geven, want je maakt het toch zelf. We doen veel met Facebook. Het sterke punt vind ik dat je via Facebook heel authentiek kan laten zien wie je bent. Het is wat minder gelikt allemaal, wat meer ‘echt’.

Wij kijken naar het aantal bezoekers op onze website, maar ook naar de tijd die bezoekers daar blijven. Die is erg lang, maar dat komt natuurlijk ook door die honderd foto’s. Ook kijken we naar de conversie: van alle leads die binnenkomen, ook de kortste appjes, converteren we 31,5 procent naar een order. Dat is een erg hoog percentage in de branche, zelfs als je de nuance aanbrengt dat mensen pas relatief laat in de klantreis contact met ons opnemen.
Ook kijken we naar de herkomst van de leads, op leads die via-via binnenkomen, dus op aanraden van een bestaande klant, halen we een conversie van 53 procent scoren.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats,  Tevreden.nlAutodata Nederland en taGGleauto.

Nieuweautokopen.nl

Marktplaats

Over Marktplaats

Met 1 miljoen unieke bezoekers per maand in de groep Auto’s is Marktplaats dé autosite met het hoogste bezoekersaantal van Nederland. Per dag worden er zo’n 6.000 advertenties van zowel particulieren als autobedrijven in deze groep geplaatst voor merken als Volkswagen en BMW. Marktplaats voegt aan deze advertenties gratis extra informatie toe over de auto’s, samen met de online tips en checklist om de aan- of verkoop van een occasion nog eenvoudiger te maken, is Marktplaats dé plaats voor een succesvolle koop of verkoop van een betrouwbare occasion, met of zonder garantie. Marktplaats maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay en is gevestigd in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op marktplaats.nl.


Gold Partner: Taggle Video

Taggle Auto

In een tijd dat de consument zich alleen nog maar via het internet oriënteert op zijn volgende auto,zowel privé als zakelijk, lijkt concurreren op prijs nog het enige marketinginstrument.
taGGleauto is ervan overtuigd dat het weggeven van marge niet nodig is. Door videomarketing in te zetten kan het dealerbedrijf zich uitstekend onderscheiden van de andere aanbieders in de markt, ook zónder dat de consument een bezoek brengt aan zijn showroom. Slim gebruikmaken van videomarketing, en met name van de trend dat video veel meer wordt bekeken dan advertenties met alleen tekst en foto’s, geeft het dealerbedrijf de mogelijkheid om op afstand een doorslaggevende rol te spelen in de besluitvormende fase. Eén van de weinige manieren waarop de consument wel wordt beïnvloed, zonder dat deze een voet in de showroom zet, is gebruikmaken van video-oplossingen zoals taGGleAuto en CarViewer.

Meer info op Taggle.nl

Persoonlijk, informatief, onderscheidend én vele malen effectiever.


Gold Partner: Autodata Nederland

Autodata
Autodata levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Milestones

   • Recente introductie van unieke app voor mobiel voorraadbeheer
   • Het vernieuwde Wheelerdelta is het meest gekozen occasionplatform door occasion managers en verkopers
   • Autoscanpro is de hoogst gewaardeerde occasion inkoopapplicatie voor holdingen
   • Autodata Nederland bestaat sinds 1992 en is sinds 2015 onderdeel van Solera Holdings

Meer info op Autodata.nl


Autobedrijf Tevreden.nl

Tevreden.nl

Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

Waarom kiezen voor Autobedrijf Tevreden.nl?

   • Doorlopende, onafhankelijke, betrouwbare en professionele online onderzoeken
   • Zelf onderzoeken versturen, desgewenst met koppeling DMS systemen
   • Directe terugkoppeling van resultaten op management- en/of vestigingsniveau
   • Interne benchmark om vestigingen, teams en medewerkers met elkaar te vergelijken
   • Externe benchmark door gebruik van interactieve dashboarding
   • Complete dienstverlening inclusief begeleiding, advies en servicedesk
   • Mogelijkheid reviews te publiceren op uw eigen website, Google, Opiness.nl, autobedrijf.tevreden.nl en de grotere occasions portals

Meer info op Autobedrijf.Tevreden.nl

Podcast Paul

Linkedin profiel

Qoets.nl