Joyce Lopulalan van 4 Orange

Bouw nu al aan een goede leaddatabase, want volgend jaar mei verandert de wet op persoonsgegevens voor contactpersonen bij bedrijven. Dat heeft gevolgen!

Joyce Lopulalan

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week. Bij mij aan tafel zit Joyce Lopulalan, business development consultant bij 4 Orange. Joyce is haar carrière begonnen als marketeer bij onder andere VNU en De Telegraaf en raakte daar besmet met het datavirus. Ook werkte zij bij RDW-provider A2SP. Joyce houdt zich bezig met big dataproducten waar autobedrijven daadwerkelijk iets mee kunnen. Joyce, vertel daar eens wat meer over?

Data

“Allereerst bedankt voor de uitnodiging Paul, ik zal jou en de luisteraars zeker meenemen in de wereld van data. En wat ik ook ga doen is naar de toekomst kijken op datagebied, want daar kunnen autobedrijven ongetwijfeld iets van opsteken. Er is een hoop veranderd de afgelopen tien jaar, zoals bij de RDW waar geen voertuiggegevens gekoppeld aan persoonsgegevens meer vandaan komen voor de branche maar er wel veel andere data wordt vrijgegeven. Autobedrijven die de afgelopen tijd hun databronnen goed op orde hadden konden hier goed op inspelen, terwijl autobedrijven die daar minder tijd aan besteedden nu een behoorlijke inhaalslag te maken hebben. Een voorbeeld uit de praktijk: ik heb een leaseauto zonder winterbanden in het contract, maar krijg toch een e-mail van de dealer met de vraag of ik banden wil komen wisselen, en met de mededeling dat ze verwachten dat de banden die misschien wel onder mijn auto passen waarschijnlijk op voorraad liggen. Je snapt dat ik dan in de lach schiet: natuurlijk is vanuit de beschikbare data van mijn leasecontract en auto af te leiden of ik winterbanden heb of niet, en welke bandenmaat en -merk en onder mijn auto hoort. En dan ook nog al die onzekerheden in de tekst. Dat is gewoon niet nodig.”

Bewustwording

“Steeds meer auto’s zijn uitgerust met apparatuur waarin een ontzettend grote hoeveelheid gegevens wordt gegenereerd, over de auto, de berijder, echt alles. Dat is big data, dus real time data die ongestructureerd binnenkomt, in grote hoeveelheden. Je kan dat als autobedrijf, vanwege de hoeveelheid, niet zomaar opslaan en gebruiken, het zal echt gefilterd en bewerkt moeten worden. De mogelijkheden met die data zijn onbeperkt, je kunt bijvoorbeeld als dealer al heel vroeg reparaties en onderhoud zien aankomen. Zelfs op basis van het rijgedrag van de eigenaar van de auto. Maar ook in marketingopzicht kan er veel. Neem je verzorgingsgebied bijvoorbeeld eens onder de loep en analyseer waar de mensen wonen die rijden in jouw merk, maar nog niet bij jou bekend zijn. Dan kun je je marketingbudget heel gericht inzetten. Ik denk dat het vooral een kwestie van bewustwording is voor veel autobedrijven. Als je ‘data-driven’ wilt gaan werken, realiseer je dat niet in een middag maar zul je echt je processen moeten gaan aanpakken. Kijk goed naar wat je nodig hebt en hang daar een innovatiebudget aan. Dat geld gebruik je om nieuwe media en nieuwe plannen te financieren. En beperkt het niet tot één actie, maar bouw een campagne. En dan nog een tip: vergeet als autobedrijf ook je huidige klanten niet. Het is erg aantrekkelijk om nieuwe klanten te werven, maar ook de bestaande klant wil aandacht. Maak van je loyale klanten ambassadeurs, dat is naar mijn idee de meest effectieve manier om nieuwe klanten naar je bedrijf te halen.”

Joyce, heel hartelijk dank voor je aanwezigheid bij de #DCDW Podcast. Dank ook voor het delen van alle informatie en de tips die je de luisteraars hebt gegeven over het toepassen en profiteren van alle data die er voorhanden is. Ik vond het erg interessant.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland, Tevreden.nl,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Tevreden.nl: Als uw klanten meer zijn dan alleen een rapportcijfer
De doorlopende klanttevredenheidsonderzoeken van autobedrijf.tevreden.nl helpen u exact te bepalen waar eventuele verbeterpunten liggen voor uw dienstverlening. U krijgt real-time inzicht in klantervaringen en weet precies wat klanten van u vinden. Deze reviews kunt u delen op uw eigen website, autobedrijf.tevreden.nl, Opiness.nl en de grotere occasions portals als Marktplaats en Autotrack. Heel belangrijk voor de online vindbaarheid en promotie van uw bedrijf! Enthousiaste klanten zijn dé weg naar het succes! Meer info via autobedrijf.tevreden.nl.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!