Jasper Verweij van DAT Nederland

In Nederland zijn we al heel ‘digitaal’. We nemen op basis van data bijvoorbeeld het besluit of er een expert moet worden ingeschakeld. We doen het al heel goed. Al valt er nog altijd veel te verbeteren.

Jasper Verweij

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast. Mijn gast van deze week is Jasper Verweij. Na zijn studie technische bedrijfskunde werkte hij kort in een andere branche, maar als zoon van een ANWB-keurmeester kon het niet anders of hij kwam toch in de automotivewereld terecht. Hij is nu directeur van DAT Nederland, een joint venture van VWE en DAT Duitsland. Jasper is expert op het gebied van data en weet alles van kentekens en bijbehorende datastromen. Jasper, welkom, over welke onderwerpen zou je wat meer willen vertellen?

Kenteken.tv

“Dank je voor de uitnodiging, Paul, leuk om hier te zijn. Natuurlijk gaan we het over data hebben, want dat is gewoon een hot onderwerp binnen automotive momenteel. Maar ja, mijn naam en het woord kenteken kun je ook niet los van elkaar zien… Ik hou al een behoorlijke tijd, puur als hobby overigens, de website www.kenteken.tv bij, met blogs, feiten en tools die te maken hebben met Nederlandse kentekens. Bijvoorbeeld een analyse van alle kentekens die in commercials verschijnen. Begonnen als grap en niet nuttig of iets dergelijks, maar wel leuk en het wordt gewaardeerd. En dat is meteen een bruggetje naar een van de onderwerpen waar ik het over wil hebben. Ik zie het echt als een uitdaging voor autobedrijven om die ene occasion zo goed mogelijk en uniek mogelijk te beschrijven. Er is zoveel variatie, zoveel uitvoeringen… Je hebt kennis en data nodig om een auto uit te lichten ten opzichte van al die andere. Data helpt daarbij, hoewel je de data op de goede manier moet gebruiken natuurlijk.”

DAT

“Even kort over DAT, wat je in de introductie al noemde, Paul. DAT richt zich op drie productlijnen: allereerst schadecalculaties, op basis van de normen van de fabrikant. Dat is niet nieuw, maar wij zijn wel een nieuwe en nog kleine speler zijn op de markt, die vooral beheerst wordt door één grote partij. Wij proberen daarom vooral anders te zijn, met ons tweede product. Dat is een volledig digitaal platform waarop we heel makkelijk een workflow kunnen presenteren, mede door de ervaring van onze Duitse partner. Al is de Duitse schademarkt wel echt heel anders, bijvoorbeeld qua regelgeving. Ons derde product is een unieke codering om een voertuig te beschrijven. Dat sluit aan bij wat ik eerder vertelde, over de enorme variatie die er is in auto’s.

Je kunt je voorstellen dat bij schadecalculaties het ook van belang is om exact te weten hoe de auto geconfigureerd is waar je een berekening of taxatie voor maakt. SilverDAT wordt overigens voor veel meer doeleinden gebruikt, ook door grote handelaren bijvoorbeeld. Maar er kan meer mee, dus wie weet wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. Tot slot natuurlijk ook van mij een advies voor autobedrijven, en aansluitend bij wat ik verteld heb wil ik daarvoor het Lemons Problem aanhalen, van een Amerikaanse economist. Dat principe vertelt ons dat wanneer je twee vrijwel identieke producten hebt, zeg auto’s, waarvan een exemplaar gewoon helemaal goed is en de ander in slechte staat, de lemon, je een gemiddelde, gelijke prijs kunt vragen voor beide auto’s. Leuk voor de verkoper van de rotte auto, minder gunstig voor de aanbieder van het goede exemplaar. Zorg je dus dat je jouw goede auto uniek maakt, door de beschrijving en de foto’s het verhaal van die goede kwaliteit te laten vertellen, dan kun je je hogere prijs rechtvaardigen.”

Jasper, heel hartelijk bedankt voor je aanwezigheid bij deze Podcast. Leuk dat je ons mee hebt willen nemen in de wereld van de schadecalculatie en natuurlijk de tip die je meegaf over het Lemons Problem. Verfrissend! Nogmaals dank en veel succes met DAT Nederland en kenteken.tv.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nl, Marktplaats, Autodata Nederland,  UnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!