Evert Littooy, freelance online marketeer

Online marketing bestaat uit drie delen: het bereik met je merk, je vindbaarheid en het optimaliseren van de conversie. Wil je succesvol zijn, dan moet je alle drie die delen goed onder controle hebben.

Evert Littooy

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Evert Littooy, freelance online marketingspecialist en onder andere werkzaam voor Marktplaats. Evert is een van de specialisten in Nederland op het gebied van SEO en SEA en weet dus als geen ander wat er mogelijk is met Google. Hij heeft niets met automotive en werkt ook voor heel andere bedrijven, maar misschien daarom is zijn visie op onze branche heel verhelderen en interessant. Evert, welkom, ben ik nog iets vergeten in deze introductie?

SEO en SEA

“Dankjewel Paul, je bent al heel compleet. Ik hou me inderdaad bezig met online marketing in de breedste zin van het woord. En het leuke van freelancen is de grote afwisseling aan opdrachten in allerlei vakgebieden, waar ik elke keer weer van leer. Laat ik maar met SEO en SEA te beginnen, want dat is iets waar autobedrijven mee aan de slag kunnen of zelfs moeten. SEO kent bijna iedereen wel, dat is het zorgen dat je bovenaan verschijnt in de zoekresultaten van Google wanneer mensen zoeken naar begrippen die met je bedrijf te maken hebben. SEA is de betaalde variant daarvan en die moet je in de gaten houden, want de trend is dat betaalde resultaten en advertenties op Google steeds meer verkeer krijgen. Logisch, want Google moet ook verdienen… Maar dat neemt niet weg dat je met SEO onbetaald heel veel mensen kunt bereiken als het goed doet en bereid bent er tijd in te investeren. Google wordt er steeds beter in om goede content te herkennen en te bepalen wie de autoriteit is op een bepaald gebied. Daar kun je als dealer van profiteren: vertel online een goed verhaal, schrijf dat op de juiste manier op en dan zal Google dat eruit pikken en kom je steeds hoger in de zoekresultaten. Denk ook aan linkjes naar je website op andere pagina’s. Hoe meer dat er zijn op kwalitatief goede sites, des te hoger zal je site gewaardeerd worden. En denk eens verder dan alleen ‘koop een auto’: als dealer bied je zoveel diensten en producten aan, dat je je content aan kunt passen op de bezoeker. Bijvoorbeeld op basis van de fase waarin ze zitten in hun customer journey.”

Image SEO

“Eendimensionale online marketing, en dat betekent het aanwezig zijn op de portalen en je eigen website, is onvoldoende. Steeds meer internetverkeer is mobiel, al meer dan vijftig procent, en daarvan gaat weer een groot gedeelte via social media. Ga je daar veel tijd in steken, dan is het moeilijk om het resultaat te berekenen. Je moet aanwezig zijn op de plekken waar mensen actief zijn. En laten we wel zijn, als autobedrijf heb je een prachtig, visueel aantrekkelijk product om te presenteren. Ik geloof daarom ook wel in platformen als Pinterest en Google Afbeeldingen. Voor veel mensen is dat een belangrijke bron en je kunt er mooie, grote afbeeldingen op kwijt. Zie het als image SEO, dus het gevonden worden op basis van foto’s. Je zult verbaasd staan hoeveel mensen informatie zoeken in de vorm van beelden, dus net als op het gebied van tekst moet je ook zorgen dat je qua beeld de juiste informatie biedt. Kijk ook maar eens hoe populair Instagram is geworden de afgelopen jaren. Ook daar zie je nog dat het vooral door particulieren gebruikt wordt en dat bedrijven er kansen laten liggen. En denk als dealer eens aan de mogelijkheid om jonge mensen al in een heel vroeg stadium te interesseren voor jouw merk en jouw bedrijf.”
Evert, heel hartelijk dank voor je bijdrage aan deze podcast. Leuk om een keer dieper in te gaan op online marketing en de wereld van SEO en SEA, die helemaal niet zo ingewikkeld is als het lijkt en waar autobedrijven in veel gevallen nog veel mogelijkheden laten liggen. Graag tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.