Rolf van Essen van Biddo

Neem de tijd om een inruilauto te beoordelen. Dat verkleint het risico op te duur inruilen en je laat zien de klant serieus te nemen. Bovendien heb je zo de juiste argumenten voor een voorstel.

Rolf van Essen

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met bij mij aan tafel Rolf van Essen. Rolf is oud-mede-eigenaar van Autoveiling.nl en nu commercieel directeur van Biddo, een online biedplatform voor auto’s. Autobedrijven zouden zich meer strategisch moeten aanpassen aan de klant van nu vindt Rolf, dus dat lijkt me een van de onderwerpen om vandaag te bespreken. Rolf, waarover wil je het nog meer hebben?

Verwend

“Allereerst bedankt voor de uitnodiging om bij je aan te schuiven, Paul. Ik wil de luisteraars graag wat meer uitleggen over de veranderende consument, en hoe je daar als dealer op in kunt spelen. Natuurlijk is ook het occasionassortiment en -beleid daar onderdeel van, maar stel als dealer eerst eens die klant centraal en realiseer je hoe zijn ervaring zou moeten zijn. Om maar met de deur in huis te vallen: de consument is verwend. Met name door andere branches, denk bijvoorbeeld maar eens aan Bol.com waar hij uit 300.000 artikelen online kan kiezen die als hij wil dezelfde dag nog thuisbezorgd worden. En met dat in gedachten komt hij ook de autoshowroom binnen, waar de gemiddelde verkoper zich niet realiseert dat de klant van nu geen geduld heeft.

En dat is meteen een bruggetje naar Biddo: wij realiseren ons dat wel en bieden met ons online platform op inruilauto’s van dealers. Die biedingen zijn niet vrijblijvend en doen we, en met ‘we’ bedoel ik vijf grote inkopers, binnen een kwartier. De dealer kan zijn klant dus binnen vijftien minuten het hoogste inruilvoorstel doen, zonder voorbehoud. Als je klant terug is van de proefrit heb je als verkoper dan het voorstel al klaarliggen. Want als je klant tot de volgende dag moet wachten op zijn offerte, ben je natuurlijk te laat.”

Koffie

“Klantvriendelijkheid, gastheerschap en CRM, het zijn naar mijn idee die onderwerpen waar autobedrijven echt nog wel een slag in kunnen maken. We weten inmiddels allemaal dat de klant die spontaan je showroom binnenstapt steeds zeldzamer wordt, mede omdat er een enorme online zoek- en selectieprocedure aan vooraf ging. Als je dan minder goede koffie serveert dan de klant thuis drinkt en hem te lang laat wachten alvorens aandacht te geven, is de ervaring meteen al verpest. Ik had laatste een lekke band en was toevallig in de buurt bij een dealer van mijn merk. Ik ging naar binnen, werd direct vriendelijk en professioneel te woord gestaan en binnen de beloofde twintig minuten stond ik, na een kop goede koffie, weer buiten met een gerepareerde auto.

Kijk, dan betaal ik graag wat meer dan bij de fastfitter. Als verkoper moet je dat idee vasthouden. Niets is voor een klant die zijn auto wil inruilen vervelender dan een verkoper die ziet dat het buiten regent en daarom niet eens de moeite neemt even naar buiten te lopen voor een taxatie. Je neemt je klant dan niet serieus en reken maar dat die man of vrouw, die misschien wel uiterst zuinig is geweest op zijn auto, dat ook zo ervaart. Dus toon interesse, en dan zul je zien dat het ineens veel minder van belang is of je het allerhoogste inruilbod doet of niet.”

Rolf, hartelijk bedankt voor je komst naar de #DCDW Podcast. Leuk dat je de luisteraars wilde meenemen in de wereld van het online bieden op inruilauto’s, en van je tips kunnen dealers zeker wat leren. Graag tot een volgende keer en heel veel succes met Biddo.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.