Ardris Megelink van Megelink / Partners / BV

Als een verkoper vier- tot vijfhonderd vaste klanten heeft, dan kan hij daarvan rondkomen. Want als al die mensen een keer per 26 maanden een auto kopen, verkoopt hij genoeg. Maar… dan moet hij ze wel bellen.

Ardris Megelink

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Ardris Megelink. Ardris is een echte automotive-veteraan en heeft diverse functies bekleed bij schadebedrijven, dealers en importeurs. Hij is tevens de oud-voorzitter en oprichter van de Utrechtse Autoboulevard. Verder is Ardris geïnteresseerd in block chain technologie en kijkt hij graag naar voorbeelden zoals Coolblue en Suit Supply om er zelf beter van te worden. Ardris, welkom, vertel nog eens wat meer over jezelf.

Autoboulevard

“Dank je, Paul. Inderdaad heb ik een echte automotive-carrière gehad tot nu toe. Toen ik in 2000 voor mezelf begon, na 18 jaar voor Mercedes-Benz gewerkt te hebben, was dat vooral omdat ik iets met internet wilde gaan doen. Ik was in de jaren daarvoor al heel erg bezig geweest met de dingen die internet voor onze branche mogelijk maakte, en had al diverse collega’s enthousiast gemaakt. Met de autoboulevard als uitgangspunt ben ik gaan pionieren met auto’s online zetten, data verwerken, dat soort dingen. Bedenk dat er in die tijd nog helemaal geen aanbieders van digitale informatie en dergelijke waren, dus we deden alles zelf. Het was als het ware een soort miniportal voor de dealers van de Utrechtse autoboulevard.

Het was een boeiende periode met de eerste fabrikanten- en importeurswebsites, de een nog slechter als de ander, en ook dealers en importeurs die het wel begrepen en met hele goede internettoepassingen kwamen.
Tegenwoordig doet mijn bedrijf, Megelink en partners, vooral databeheer. Denk daarbij aan het hebben van de ideale mix van gebruikte auto’s in je showroom. Met één druk op de knop zie je hoeveel auto’s er van een bepaald type in bouwjaar de afgelopen maand verkocht zijn in je rayon en hoeveel jij daarvan geleverd hebt. Dan weet je of je het goed gedaan hebt of niet, en kun je je beleid daarop aanpassen.”

Taxeren

“Ik kom bij heel veel autobedrijven en wat ik zie is dat in twintig procent van de gevallen het online verhaal gewoon goed geregeld is. Vrijwel altijd zit er bij die succesvolle bedrijven een goed iemand op de goede plek: iemand die de online spelregels begrijpt en die ook het budget en de ruimte krijgt om er iets moois van te maken. De overige tachtig procent blijft achter, meestal vanwege gebrek aan budget en aan kennis. Het gaat dan mis omdat een verkoper het erbij moet doen. Dat is ook echt een fout die veel bedrijven maken. Verkopers moeten leads opvolgen en auto’s verkopen, dus zo min mogelijk andere dingen doen. Hoe kan het zo zijn dat wanneer je een willekeurige autoverkoper vraagt wat een bepaalde inruilauto waard is hij geen antwoord geeft? Hij weet het niet, omdat het taxeren in zijn organisatie bestaat uit het inleveren van drie formulieren…

Dat is natuurlijk niet de manier om je verkopers, die een toegevoegde waarde moeten bieden, scherp te houden. Wat ik in mijn tijd als verkoopleider deed, is mijn team open en eerlijk vertellen welk bedrag ik aan bonussen te verdelen had. Met vervolgens de mededeling dat we dat mochten verdelen als we de doelstelling haalden. Ik hield dan de goede verkopers wel over, hoor! En daarmee zeg ik niet dat iedereen het zo moet doen, maar ik zie teveel verkopers die te weinig aan hun echte vak toekomen. Dus wil je als dealer beter presteren, kijk dan eens kritisch naar de taken van je verkoopteam.”

Ardris, hartelijk dank voor je komst en voor dit leuke gesprek. Succes met al je plannen en hopelijk tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.