Ernst Gleijm van Webuildretail

Een klant die bij je komt voor een nieuwe auto is een andere klant dan iemand die mobiliteit komt inkopen. Autobedrijven zijn op die verschillen niet ingericht. Zorg dus als dealer dat je hierop voorbereid bent en experimenteer er mee.

Ernst Gleijm

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast dit keer Ernst Gleijm. Ernst startte zijn automotive-carrière bij ViaNorm en stapte via Mercedes-Benz-dealer Van Kooij over naar Innovam. Want niet zozeer de auto’s, maar de mensen die in onze branche werken vindt Ernst het meest interessant. Inmiddels is Ernst al weer zo’n drie jaar bezig de startup Webuildretail naar een volgende fase te loodsen en daarover gaan we het vandaag onder andere hebben. Welkom Ernst, kun je mijn intro nog wat aanvullen?
Conversiemachine

“Dank je, Paul. Inderdaad, de mensen in onze branche is toch wel wat mij het meest interesseert. Zeker natuurlijk omdat ik bij Innovam altijd dichtbij het trainen heb gestaan, en het me opvalt dat we in Nederland zo’n beetje de beste autotechnici van de wereld hebben. Kijk maar eens naar al die prijzen die Nederlandse monteurs winnen bij internationale verkiezingen enzo… Overigens, op commercieel gebied kan er nog wel wat verbeterd worden, maar dat weet jij ook als geen ander, Paul.

Naast trainen zijn we ons als Innovam daarom meer en meer bezig gaan houden met coachen en adviseren. In lijn daarvan is Webuildretail opgericht, met als doel om de klanten van Innovam ook op onlinegebied te ondersteunen. Want in de praktijk bleek er veel behoefte te zijn aan concrete hulp op dat vlak in plaats van extra training van medewerkers. De dealerwebsite is immers je virtuele showroom, dus het beginpunt van de zoektocht van de klant, maar ook het eindpunt. Van een manier om je visitekaartje af te geven en NAW-gegevens te verzamelen is de website nu gewoon een conversiemachine, omdat de klant niet meer fysiek in je winkel komt. Als dealer moet je dus een up-to-date, modern platform hebben voor je website zodat je je niet bezig hoeft te houden met welke functionaliteiten er nieuw zijn en welke aanpassingen je moet maken om bij te blijven. Die zaken kan een ander prima voor je regelen.”

Voorbereid

“Als ik dealers en autobedrijven twee tips mag meegeven om mee aan de slag te gaan, zijn dat allereerst het inrichten van de eigen processen en ten tweede het experimenteren met mobiliteitsdiensten. Het eerste spreekt voor zich, we hebben het er al over gehad en ook in andere podcasts is dat onderwerp al vaak aan de orde geweest, maar zorg als dealer dat je basis in orde is. Borg de stappen die er gezet worden in je bedrijf, formuleer heldere doelstellingen, bespreek die met je team en verbeter jezelf.
Het tweede punt vind ik ook heel belangrijk: mobiliteitsdiensten toegankelijk maken. Ik zie echt dat de vraag naar mobiliteit bij consumenten verandert en er een verschuiving gaande is van bezit naar gebruik. Daar moet je als autobedrijf op voorbereid zijn, want als je dat niet bent mis je de boot. Het houdt bijvoorbeeld in dat je veel meer klantgericht dan productgericht moet gaan denken en werken. Experimenteer daar eens mee, verzin iets, probeer iets. Ik denk dat daar voor veel dealers echt wel een markt te winnen is, dus pak dat eens op zou ik zeggen.”

Ernst, heel hartelijk dank voor je bijdrage aan deze #DCDW Podcast. Graag tot een volgende keer, en heel veel succes met alle mooie dingen die je doet met Webuildretail.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.