Maarten Palthe van JATO

Wees niet bang. Zie je een avontuur, lijkt het je leuk, doe het gewoon. En als het niet lukt, leer ervan en heb geen spijt.

Maarten Palthe

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast met deze week Maarten Palthe bij mij aan tafel. Maarten is een echte automotive-man en werkte onder andere bij een dealerbedrijf en Autodata. Ook was hij even kort zelfstandig, maar sinds een jaar werkt hij bij dataleverancier JATO. Maarten wil graag de discussie op gang brengen hoe je meer leads kunt genereren als autobedrijf maar daarbij wel met het verschil tussen de traditionele online marketing en de nieuwe online marketing als uitgangspunt. Maarten, welkom, kun je nog wat meer vertellen over jezelf en over JATO?

Vriendelijk

“Uiteraard kan ik nog veel meer daarover vertellen Paul, dank voor de uitnodiging trouwens. Leuk om zo even mijn carrière in vogelvlucht voorbij te horen komen. Ik ben inderdaad kort voor mezelf bezig geweest, direct nadat ik bij BOVAG vertrok, maar toen ik een aanbod kreeg van Autodata ben ik daar toch op ingegaan. Want ik kan prima als zelfstandige werken, maar vind toch ook het onderdeel zijn van een team met collega’s wel erg leuk. Overigens bestaat mijn bedrijfje van toen, de InternetKlant, nog steeds en ik sluit niet uit daar weer eens wat mee te gaan doen. Momenteel ben ik bij JATO verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland. Denk daarbij ook aan het leveren van allerlei rapporten op datagebied van en aan toeleveranciers en accessoirefabrikanten.

Dat klinkt misschien wat saai, maar is ontzettend interessant want het laat precies zien welke trends en ontwikkelingen we op technologisch gebied allemaal voorgeschoteld krijgen. Klein voorbeeldje: wist je dat Rijkswaterstaat precies bijhoudt welke rijstrookassistenten er in nieuwe auto’s geleverd gaan worden de komende jaren zodat zij de wegbelijning kunnen optimaliseren voor die systemen? Het geeft maar weer aan hoe belangrijk data geworden is. Ook voor dealers en autobedrijven, in allerlei opzichten. En laat ik het eens omdraaien: vaak wordt er gezegd, ook in deze podcast, dat we als branche achterlopen op het gebied van online. Maar wees blij: nu kunnen juist de bedrijven die durven en willen pionieren de vruchten plukken – en dat doen ze – en hebben de bedrijven die wat afwachtend zijn de tijd om zich aan te passen, of niet. En merken vanzelf dat ze wel mee moeten gaan met de veranderingen om succesvol te zijn. Dus eigenlijk is dat geleidelijke proces in onze branche best wel vriendelijk voor iedereen.”

Doen

“Ik woon vijfhonderd meter bij de MediaMarkt vandaan, maar toch ga ik als ik een paar kabeltjes nodig heb online shoppen en heb ik in een paar minuten tijd exact gevonden wat ik nodig heb. Ik zoek wat bij elkaar en probeer zo ook nog zes euro verzendkosten te besparen, al zijn er steeds meer slimme webshops die anders rekenen en gewoon geen verzendkosten in rekening brengen. Het geeft aan hoe makkelijk het is, en wat zien we binnen automotive? Het komt gewoon nog steeds niet echt van de grond. Ja, online banden kopen misschien een beetje.

Zorg als autobedrijf nu eens dat de klant direct online een werkplaatsafspraak kan maken! Om eerlijk te zijn zien de werkplaatsplanners die veel dealers online hebben staan er nog steeds hetzelfde uit als zes jaar geleden. Het is nog altijd niet meer dan een klassieke leadgenerator, want nog altijd is de afspraak afhankelijk van de werkplaatsreceptionist die de klant terugbelt nadat er een voorkeursdatum is doorgeven. En dan is het succes van je online planner dus toch weer afhankelijk van die ene man, die natuurlijk in z’n eentje geen KCC/BDC is en bovendien graag het overzicht bewaart, dus misschien niet het maximale uit z’n bezetting weet te halen. Kortom, mijn advies aan dealers en autobedrijven is om het gewoon te doen. Wees niet bang en ga nu eens een stap verder in het aanbieden van online producten en diensten. Het kan in andere branches, dus bij ons ook.”

Maarten, heel hartelijk dank voor dit leuke gesprek, ik denk dat er weer een hoop dingen besproken zijn die van waarde zijn voor onze luisteraars. Succes met al je mooie activiteiten en wij spreken elkaar hopelijk snel weer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.