Gerard Ten Buuren, Voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven

Hoewel een digitale werkplaats planning van deze tijd is, zie ik nog steeds bedrijven met een dik boek op de balie. Als die aanpak leidt tot goeie omzetten omdat het in hun dorp nu eenmaal zo werkt, wie ben ik dan om te zeggen dat het anders moet?

Welkom bij weer een nieuwe #DCDW Podcast waarin ik deze week spreek met Gerard ten Buuren. Ik ken Gerard al sinds hij bij mij in Apeldoorn een SsangYong kocht voor een familielid, zo’n vijftien jaar geleden. We hielden contact en ik beschouw Gerard een beetje als mijn nestor in de autowereld. Gerard is nu onder andere voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven en heeft overal een mening over, vooral als het over gebruikte auto’s gaat en de remarketing daarvan. Van harte welkom, Gerard, zou je jezelf en wat je doet nog wat nader willen omschrijven?

Dik boek

“Paul, ik word er een beetje verlegen van, zoals je me omschrijft, haha. Nog even kort dan: ik ben begonnen bij een bank, en eigenlijk al snel de automotive ingerold. Diverse dingen gedaan bij importeurs en dealers, voor Autodata gewerkt en zo’n tien jaar geleden voor mezelf begonnen als adviseur onder de noemer hvdD. Ook ben ik sinds twee jaar voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, een hele boeiende klus. Wel gaat er meer tijd in zitten dan ik dacht: helemaal niet erg, want het is geweldig om te doen. En ja, om dan maar meteen in te haken op het onderwerp online automotive, juist op dat gebied maken veel bedrijven een enorme ontwikkeling door. Het is amper twintig jaar gelden dat er zes man door het land reed in een Mitsubishi Carisma om alle autobedrijven te bezoeken en te vertellen hoe ze een advertentie van een gebruikte auto op het internet konden zetten. Met een paar foto’s erbij… En moet je nu eens kijken. Wat ik in dat kader dan wel weer leuk vind om te vertellen, is dat het inmiddels al meer regel dan uitzondering is dat autobedrijven de werkplaatsplanning geheel digitaal en zelfs online doen. En dan toch kom ik bij een kleine dorpsgarage waar nog een dik boek op de balie ligt met de afspraken erin, en de eigenaar me vertelt dat het bij hen in het dorp prima werkt zo… Wie ben ik dan om te zeggen dat het anders moet?”

Perspectief

“Op het laatste jaarcongres van de onafhankelijke autobedrijven heb ik wat relativerende dingen gezegd over een aantal ontwikkelingen waar naar mijn idee soms wat te veel aandacht aan wordt gegeven. Neem de elektrische auto: ja, ze zijn er en het aantal neemt toe, maar nog altijd rijden er in Nederland maar 19 duizend rond op een totaal van 8,2 miljoen auto’s. Denk daarom maar niet dat de auto met verbrandingsmotor ineens weg is. Datzelfde relativeren doe ik ook met deelauto’s. Dat is interessant voor inwoners van Amsterdam, maar ik geloof niet dat in de kleine provinciedorpjes zo’n deelsysteem op korte termijn succesvol zal zijn. Bekijk alles in perspectief, dat was mijn boodschap. En daar moeten autobedrijven, afhankelijk van hun locatie, zich goed van bewust zijn. In dat kader heb ik nog wel een tip: zorg als autobedrijf eerst eens dat je klantenbestand op peil is. Weet wie je klanten zijn, waar ze in rijden, waar ze wonen en hoe je ze kunt bereiken. En doe dat benaderen niet alleen via de telefoon, maar zet ook social media in als dat past bij je klant. Bedenk ook dat je social media uitstekend kunt gebruiken om je te onderscheiden. Kijk, als je zegt ‘wij leveren service en kwaliteit’ dan is mijn standaard reactie altijd: ‘dat doet je buurman ook’. In dat kader is de komende verkiezing voor Autobedrijf van het Jaar weer heel interessant. Je ziet altijd dat er een bedrijf wint dat zich onderscheidt van de rest, op welke manier dan ook. Daar kun je veel van leren als autobedrijf.”

Gerard, heel hartelijk bedankt voor je bijdrage aan deze podcast. Dank ook voor alle keren dat we samen hebben gesproken over de ontwikkelingen in automotive, want nogmaals, als een van de meest ervaren mensen op dat gebied in Nederland heb ik jouw visie heel hoog zitten. Graag tot een volgende keer!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!