Erwin Mol – Autosynyco

Een camera is een computer: hij berekent kleuren en daardoor is een gewone foto eigenlijk niet mooi. Om er iets moois van te maken ontkom je niet aan bewerken

Deze week bij mij als gast in de #DCDW Podcast Erwin Mol. Erwin was autoverkoper, maar is nu professionele autofotograaf. Hoe maak je nu de beste foto’s van je voorraadauto’s op internet? Erwin gaat het ons vandaag vertellen. Welkom Erwin, zou je de luisteraars om te beginnen wat meer over jezelf willen vertellen?

Buiten
“Natuurlijk Paul, leuk om hier te zijn. Maar even kort over mijn carrière dan: via de detailhandel ben ik in de autoverkoop aan de slag gegaan, eerst bij een dealer en daarna bij een wat groter, onafhankelijk occasionbedrijf in Friesland: Auto Synyco. Wat me opviel is het verschil tussen die twee: bij de dealer was ik vooral aan het verkopen en was de presentatie van auto’s echt iets wat we erbij deden en weinig tijd mocht kosten. Snel foto’s maken, snel online zetten. Bij Synyco ging het er anders aan toe, daar werd over elke komma in de advertentietekst nagedacht. Ook de foto’s moesten daar perfect zijn. Ik moest er echt even aan wennen. Na een jaar verkopen, we noemden het zelf topsport, kreeg ik een hersenbloeding met als gevolg dat ik niet meer fulltime kan werken. En parttime auto’s verkopen werkt niet, want als de klant ‘s ochtends bij je aan tafel zit en ‘s middags wil beslissen moet je er zijn voor hem. Gelukkig kon ik bij Synyco blijven en ben ik me gaan verdiepen in fotografie. Ons doel was wel om echt een grote stap te gaan maken, want er moest wel een persoonlijke uitdaging in zitten voor mij.

Goede apparatuur aangeschaft, trainingen gevolgd. Meteen loop je dan al tegen de eerste hindernissen aan: de nieuwste, professionele camera’s bijvoorbeeld hebben al niet meer de mogelijkheid om in het ‘oude’ beeldformaat 4:3 te fotograferen, terwijl vrijwel alle portals, zelfs het gloednieuwe ViaBOVAG, nog uitgaan van 4:3 als standaardformaat. Dus ik blijf er bij de bouwers van die portals maar op aandringen dat ze het ontwerp zo maken dat 3:2, de huidige standaard, de foto’s het beste tot hun recht laat komen.”

Draaiplateau
“Ik kies er bewust voor de auto’s buiten te fotograferen. Dat gaat prima en ik vind het er net wat natuurlijker uitzien dan een foto in een klinische fotostudio. Met de juiste apparatuur kun je buiten net zo’n resultaat bereiken als binnen is mijn mening, al moet je natuurlijk wel zorgen dat de omgeving goed is en geen hinderlijke reflecties oplevert. Dat laatste heb je niet in een studio, maar daarin schuilt een ander gevaar. Je ziet dat autobedrijven die over een draaiplateau beschikken voor de fotografie er steeds vaker voor kiezen alleen een 360 graden binnen- en buitenpresentatie van de auto te maken. Dat is jammer, want je mist dan de emotie van de auto. Bijvoorbeeld een snelle uitvoering met een snelheidsmeter die tot 320 km/u loopt: dat wil je toch laten zien op een mooie detailfoto van het instrumentarium?

Als ik verkopers uitleg hoe het maken van een goede foto in z’n werk gaat, krijg ik steevast de reactie dat ze vinden dat het teveel tijd kost. Ik snap het, maar aan de andere kant: door een goede foto verkoopt een auto zichzelf, heb je meer omzet, hogere omzetsnelheid, minder gedoe met langslapers. Dus die tijd verdient zich terug.”
Erwin, heel hartelijk dank voor je komst naar de #DCDW Podcast. Dank ook voor je waardevolle tips en toelichting, hier kunnen we wat mee. Hopelijk tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!