Frederic Apers en Sven Huygens van Carflow

Carflow vertaalt de customer journey naar een interactieve digitale showroom voor de dealer

Welkom bij weer een nieuwe podcast met als doel de online automotive beter te maken. Deze week hebben we hele speciale gasten. We gaan internationaal: onze gasten komen namelijk uit België. Frederic Apers en Sven Huygens van Carflow. Frederic en Sven, welkom in onze podcast, kunnen jullie onze luisteraars meer vertellen over jezelf en jullie bedrijf?

Dealercentrisch
Frederic: “Dankjewel Paul, leuk om in Nederland te komen. Carflow is een Belgisch bedrijf. We zijn actief in België, Luxemburg en Nederland. Carflow bestaat sinds 2011. Een duizendtal dealers en een tiental merken werkt met onze oplossingen. Carflow is een dealercentrisch bedrijf. Wij geloven in de dealer. Ook voor toekomstige mobiliteitsoplossingen is de dealer ideaal geplaatst. Hij heeft de voertuigen, de faciliteiten en de aftersalesafdeling. Wij zijn er voor de invulling voor de digitale component.”

Bouwstenen
Sven: “Mijn rol binnen Carflow is het bewaken van het product. Ik krijg input van klanten en analisten en vorm dat om naar aanpassingen in de software. Het is een combinatie van kwaliteitsbewaking en productontwikkeling. Carflow heeft bouwstenen die gebruikers kunnen toevoegen aan hun websites en we hebben een centraal CMS dat de platforms van klanten aanstuurt.”

Customer journey
Frederic: “De dealer heeft de producten, de diensten, de voertuigen, de aftersalesafdeling en de mensen. Alleen gaat het dikwijls mis aan de voorzijde met de digitale invulling. Wij kijken met een andere blik naar dealerwebsites. Stel dat een bedrijf als Amazon morgen dealer zou worden, hoe zouden zij dat aanpakken? Wij vertalen de customer journey naar de digitale showroom. Wij spreken van het ‘figitale’ gevoel, met de ‘f’ van feeling. Dus: beleving naar de digitale showroom brengen. Dat zit in de aankleding van de digitale showroom, maar ook in de snelheid en de manier waarop je klanten online benadert.”

Eerste de oplossing, dan het product
Frederic: “Veel dealers willen een website met een mooie foto en een voorraadpresentatie. Amazon of Bol.com begint met een ander uitgangspunt: wat wil de klant? Als je klanten aan de voorzijde binnenkrijgt, komen ze vanzelf uit bij jouw producten. De autobranche is van oudsher productgericht. Als je kijkt naar de opkomst van mobiliteitsbudgetten en private leasing draait het steeds meer om oplossingen en minder om producten.”

Van website naar digitale showroom
Sven: “Een traditionele website start vanuit een standaard visuele template. Het verschil tussen een website en een digitale showroom zit in de beleving. Wij halen onze inspiratie uit andere sectoren. We hebben elementen daarvan overgenomen in onze oplossingen. Traditioneel krijgen klanten op een dealerwebsite harde data, zoals specificaties en prijzen. Onze digitale showroom geeft bezoekers een persoonlijke beleving. Pas als je de online presentatie aanvult met gevoel, en koppelt aan lead generators, kan je echt spreken van een digitale showroom.”

Interactie met klanten
Frederic: “Een digitale showroom is gericht op interactie met klanten, bijvoorbeeld via een chatfunctie of digitale formulieren. Als je dat koppelt aan lead management dan kan je als dealer snel inspelen op de behoeften van de klant. Wij streven zoveel mogelijk naar real-time interactie tussen klant en dealer. We zijn bezig met artificiële intelligentie, zoals chatbots, maar voordat de website het fysieke verkoopproces kan overnemen, zijn we waarschijnlijk wel een aantal jaren verder.”

Modulair
Frederic: “Ons uitgangspunt is de customer journey. Niet het voertuig of de lead. Carflow is modulair. Klanten kiezen zelf of ze de digitale showroom afnemen, of ook het lead management systeem. In 2019 willen we ons meer op de Nederlandse markt richten. In Nederland werken we al voor Opel. Met andere partijen zijn we in gesprek.”

Frederic en Sven, dank voor jullie komst naar de studio en voor dit gesprek. Luisteraars weer bedankt voor het luisteren. Tot volgende week!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsActivleaseCalldrip en UnameIT

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

ActivLease is expert in elektrisch leasen. Wij werken samen met de beste leasemaatschappijen, banken en dealers om maatwerkoplossingen te bieden aan de mkb’er en zzp’er. Mobiliteit met scherpe leaseprijzen, hoge inkoopkortingen en een grote voorraad leaseauto’s die snel leverbaar zijn.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Calldrip is een rapid respons tool die de verkoper in staat stelt om direct, snel en effectief met je klanten in contact te komen! Vele importeurs zoals Hyundai, Opel en Toyota gebruiken Calldrip al succesvol.