Jan Hofstede Autohaag Zeeuw

Als autodealer bedrijf je elke dag topsport. Het is complex en vol met details. Doe je juist die details elke dag goed, dan verdien je een goede boterham. Dat is de uitdaging.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Jan Hofstede, algemeen directeur van Autohaag Zeeuw, dealer van verschillende merken. Jan, leuk dat je er bent, wil je jezelf om te beginnen even kort voorstellen en ons wat meer vertellen over Autohaag Zeeuw?

Topteam
“Dankjewel Paul, wat een eer om te mogen optreden in deze podcast. Ik werk als sinds 1991 in de autobranche en ben sinds 2009 werkzaam bij Autohaag Zeeuw. Zelf ben ik een sportfanaat en het is daarom niet geheel toeval dat Autohaag Zeeuw veel aan sportsponsoring doet. Ik vind het wel leuk om de parallel te trekken tussen topsport en een dealerbedrijf: beiden willen het beste uit hun mensen halen en een sporter traint daarom elke dag om tijdens de wedstrijd te kunnen uitblinken.

Die aanpak is ook voor dealerbedrijven effectief, want er wordt steeds meer van ons verwacht op het gebied van verkoop en aftersales, dus daar heb je een goed getraind topteam voor nodig. Sinds kort hebben we daarom iemand in dienst die zich uitsluitend bezighoudt met interne trainingen voor ons personeel. Ik verwacht dat we er succesvoller mee worden en dat het bovendien, op termijn, ook goedkoper is dan allerlei trainingen extern inkopen.”

Lead experience center
“We zijn als bedrijf heel erg gefocust op online communicatie met onze klanten. Voor de opvolging van leads hebben we binnen het bedrijf richtlijnen opgesteld, onder andere dat een lead binnen een half uur moet worden opgevolgd. We maken geen gebruik van een klantcontactcentrum, maar hebben een lead experience center, dat zes dagen per week tot half tien ‘s avonds beschikbaar is. Het doel van de leadopvolging is niet om online de auto te verkopen, maar om een afspraak te maken met een verkoper. Aan de telefoon vindt dus geen prijsonderhandeling plaats, wel hebben de mensen die de leads opvolgen kennis van onze producten. Een klant mag namelijk van ieder van ons deskundigheid verwachten, vinden we.

Bewust laten we onze verkopers rouleren in dat team, dat wil zeggen dat elke verkoper per jaar een week in het lead experience center meedraait. Daar leert hij van een expert, die dat werk dagelijks doet, leads opvolgen, en is na die week gewoon een betere beller geworden. Dat we de klant toch graag in de showroom willen hebben, heeft ook te maken met de aanpalende dienstverlening. We merken dat wanneer de klant in de showroom is om de order te tekenen, dat het juiste moment is om bijvoorbeeld een verzekering erbij te verkopen. Wil je als dealer een aardige marge pakken, dan moet je immers meer doen dan alleen auto’s verkopen is mijn mening.”

Jan, heel veel dank voor je bijdrage aan deze #DCDW Podcast. Erg leuk om het autodealerbedrijf nu eens te vergelijken met topsport, want je hebt gelijk: de overeenkomsten zijn treffend. Volgende week is er weer een nieuwe aflevering van deze podcast.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!