Joost Derks van Schakel Marketeers

Laat niet je voertuigen je identiteit bepalen: auto’s zijn je product. Benadruk naar buiten toe vooral je onderscheidend vermogen ten opzichte van al die anderen. Laat dat je identiteit zijn.

Joost Derks

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week met als gast Joost Derks. Joost heeft altijd al wat met auto’s gehad en is waarschijnlijk aangestoken door zijn vader die automonteur was en heel interessante, dikke werkplaatshandboeken in de kast had staan. Sinds 2006 is Joost ondernemer en maakt hij websites, maar inmiddels biedt hij met zijn bedrijf Schakel Marketeers een breder pakket diensten aan in online marketing voor automotive. Vandaag wil Joost wat meer vertellen over zijn nieuwe systeem, dus ik ben benieuwd.

Robot

“Dank voor de introductie, Paul. Inderdaad, ik heb wat met auto’s en daarom vond ik het ook erg leuk om een paar jaar geleden ook voor automotivebedrijven aan de slag te gaan. Het leuke is dat ik veel overeenkomsten zie tussen de andere branches waar ik voor werk, zoals retail, en de autobranche. Ook in de retail, dus de echte winkelbedrijven, komen klanten een winkel binnen en zijn dan al beter voorbereid qua productkennis dan de verkoper. Eigenlijk is de enige persoon in de winkel die van belang is de kassamedewerker. De kunst is dus om een stukje beleving mee te geven in die korte tijd dat de klant je winkel bezoekt en dat is precies wat autobedrijven ook moeten doen. De klant geeft zijn geld uit bij het autobedrijf, en gaat een relatie aan met de verkoper. Niet met Facebook of Marktplaats.

Dus ik geloof dat de eigen website van de dealer of het autobedrijf altijd de eindbestemming moet zijn, ook in deze tijd waarin veel zoekopdrachten begonnen en uitgevoerd worden op de bekende platforms. Begin daarom eens met te kijken naar waar je voor staat als dealer, wat jou anders maakt dan de buurman. Waarom moet iemand bij jou een auto kopen? Gebruik die informatie ook op Facebook en Marktplaats. Wat wij bijvoorbeeld aanbieden is hele gerichte marketing door middel van het presenteren van een auto op de Facebookpagina van een bezoeker. Dus de auto die hij eerder die dag op je website heeft bekeken, verschijnt dan speciaal voor hem in zijn tijdlijn, compleet met het stukje tekst waarom de klant juist bij jou moet kopen. Uniek is dat de Google-robot, zoals ik hem maar even noem, op basis van allerlei data kan voorspellen waar de klant naar kijkt en dus ook vergelijkbare auto’s uit je aanbod bij hem onder de aandacht kan brengen. Zelfs auto’s waar jij en ik nooit aan gedacht zouden hebben.”

Identiteit

“Als ik kijk naar de autobedrijven waar ik over de vloer kom dan blijven er in mijn optiek twee dingen over die echt beter kunnen. Allereerst de operationele excellentie, en daarmee wil ik vooral zeggen dat je als bedrijf moet blijven streven naar verbetering. Giet je verkoop en je marketing in een proces en streef ernaar dat elke dag een beetje beter te doen. Blijf dagelijks meten en stuur bij waar nodig.

Ten tweede moeten autobedrijven zich veel bewuster worden van hun eigen identiteit. We hadden het er eerder in dit gesprek al over, maar dat is iets wat bedrijven veel meer moeten benadrukken. Maak bijvoorbeeld een keuze of je jezelf als ondernemer wilt profileren of doe dat als bedrijf. En als je een hele charismatische en geweldige monteur hebt, waarom zet je die dan niet wat meer op de voorgrond? Laat zo iemand maar eens beeldbepalend zijn voor je bedrijf.”

Joost, dankjewel voor je komst naar de #DCDW Podcast. Ik wens je het allerbeste en hopelijk zien we elkaar nog eens terug hier in de studio.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuweautokopen.nlMarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Nieuweautokopen.nl is het grootste en meest professionele online platform voor nieuwe auto’s van Nederland. Zowel de particuliere als de zakelijke autokoper kan er terecht voor een nieuwe auto van elk merk. Koop, lease of Private Lease, Nieuweautokopen.nl biedt het aan, inclusief aankoopondersteuning en merkgarantie.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres.