Peter Niesink – BOVAG

Als je staat voor je product, je dienstverlening en de garantie die je geeft, dan staat daar een prijs voor. Ik snap niet dat onze branche met twee prijzen werkt, eentje met en eentje zonder die zekerheid.

Welkom bij de #DCDW Podcast van deze week waarin ik spreek met Peter Niesink, inmiddels al weer zes jaar algemeen directeur van BOVAG. Deze podcast is opgenomen bij BOVAG in Bunnik, dus Peter, welkom in je eigen huis. Uiteraard gaan we het vandaag hebben over viaBOVAG, het nieuwe occasionportal voor BOVAG-leden waarvoor de publiekscampagne zojuist is begonnen. Hoe gaat het daarmee, Peter?

Zuiver

“Volgens verwachting, Paul, de eerste geluiden zijn positief. Natuurlijk is het een nieuw en groot project voor ons, dus ook wel een beetje spannend. De campagne is net een week onderweg, dus het is nog te vroeg om inhoudelijk te zeggen wat we bereikt hebben, maar vooralsnog zijn we tevreden. Tenslotte gaven onze leden aan dat ze erg graag een eigen portaal wilden, maar zit de consument er ook op te wachten? Natuurlijk hebben we dat uitgebreid onderzocht en de uitkomst was positief, maar de komende periode gaat het erom. Uit het onderzoek bleek dat consumenten meer transparantie willen bij het kopen van een gebruikte auto: zoveel mogelijk info over de auto en het bedrijf vooraf, plus zekerheid achteraf in de vorm van garantie.

We spelen met viaBOVAG in op de onzekerheid van de consument bij een dure aanschaf in een wereld die ze niet helemaal vertrouwen. Kijk, de illusie dat we alle rotte appels eruit halen in de branche hebben we niet. Wel willen we met viaBOVAG de consument laten zien dat kopen via ons portaal betekent dat er geen gedoe achteraf is. Garantie is garantie en dat zonder discussie. Wat BOVAG offline al jaren nastreeft brengen we nu online naar de klant. En zuiver: onze leden hebben aangegeven nogal te balen van de groeiende tarieven bij de bestaande portals, waarbij hun advertentie dan ook nog eens is omgeven door afleidende banners van derden. Dat doen wij dus niet: als er al een product als financiering of verzekering wordt aangeboden, bepaalt het autobedrijf dat de advertentie heeft geplaatst zelf of die banner al dan niet bij zijn auto te zien is. Het autobedrijf blijft dus altijd in de lead als het gaat om wat er naast zijn advertentie voor de consument zichtbaar is.”

Sterk

“Dat betekent wel dat autobedrijven zich aan spelregels moeten houden. We communiceren bewust all-inprijzen, dus mét garantie, en als autobedrijven toch een meeneemprijs opgeven en in de vrije tekst van de advertentie een ander bedrag noemen voor aflevering met garantie, dan spreken we ze erop aan. Past men dan nog steeds de prijs niet aan, dan wordt de advertentie verwijderd. Persoonlijk begrijp ik niet dat er in onze branche een gewoonte is ontstaan om met twee prijzen te werken. Als je staat voor je product, met alle dienstverlening en garantie, dan staat daar een prijs tegenover.

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat maar 11 procent van de verkopers op zoek is naar de laagste prijs. De overige 89 procent dus niet – waarom zou je je als autobedrijf op die 11 procent willen focussen? Benadruk je service en je kwaliteit, dan is die prijs ineens niet meer zo belangrijk. Tenslotte wil je een prijs krijgen waarvoor je de service kunt blijven leveren die je wilt en je de klant tevreden kunt houden, ook in al die dagen die volgen na aankoop van de auto.

Daarmee komen we bij het doel van viaBOVAG: we bieden de mogelijkheid aan ondernemers, ook de kleinere, lokaal georiënteerde autobedrijven, om mee te gaan in het online geweld van de mobiliteitsdiensten en -services die momenteel in opkomst zijn. Wij bepalen niet wie er deelneemt, dat doen de bedrijven zelf maar we faciliteren het. Samen sterk, de gedachte waarmee BOVAG ooit is opgericht, klinkt door in alles wat we doen.”

Peter, heel hartelijk dank voor je uitleg over viaBOVAG in deze #DCDW Podcast. Heel veel succes met de verdere ontwikkelingen van het portaal en hopelijk tot een volgende keer in de podcast.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!