Podcast 338: Tarek Kabrit van Seez

Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter maken. Vandaag praten we online met onze gast Tarek Kabrit, CEO en medeoprichter van Seez Datadriven solutions for car dealerships. Tarek, leuk dat we verbonden zijn, wil je aan onze luisteraars vertellen wie je bent en wat je doet?

Leiderschap in productontwikkeling

“Ik ben Tarek Kabrit, CEO en medeoprichter van Seez, een techbedrijf in de automotive. Wij ontwikkelen software voor dealerbedrijven. We hebben vier pijlers, waaronder een e-commerce-oplossing, een omnichannel-oplossing waarmee dealers auto’s in de showroom kunnen verkopen en de klant naadloos van online naar offline en weer terug kan gaan. Oplossing drie is een AI-oplossing en de vierde is een ChatGPT-oplossing die kan werken als een volledig digitale verkoper.

Seez is eigenlijk ontstaan omdat ik ironisch genoeg, niet veel weet van auto’s. Ik zat tussen twee banen in en zag een Mini Cooper, een auto die altijd al wilde hebben. Ik had geen idee hoe duur ie was en niemand kon me dat vertellen. Dat bracht me op het idee om een app te ontwikkelen, zoals Shazam voor muziek, waarbij je aan de hand van een foto en die app meer over de auto te weten komt. We besloten om een app te bouwen, dat was het begin van Seez. We begonnen in Dubai, daarna in Denemarken, waar mijn mede-eigenaar woont. We konden daar voor twee grote dealergroepen werken, vandaar dat we daar ook een kantoor hebben.

We hebben vier pijlers, de eerste is een soort Shopify voor dealers; het is een software abonnement dat online koopreis overneemt voor registratie, facturatie, ondertekenen van documenten, financiering, enzovoort, het praat met het DMS van de dealer en helpt om het leven van koper en dus ook de verkoper te vergemakkelijken.

De tweede pijler is een lead management system met CRM en waar online en offline samenwerken. De derde pijler is AI-gestuurd en gebruiken we om de waarde van de auto te bepalen, om de auto te herkennen en om een aantrekkelijkheidsscore van een auto te kunnen bepalen. Hoe hoger de score, hoe makkelijker de auto verkoopt.

We kijken daarbij naar drie datasets. Een gebaseerd op de auto: kleur, interieur, enzovoort. Voor de tweede set kijken we naar hoeveel mensen die auto en vergelijkbare auto’s bekijken, maar ook hoe lang ze naar die auto kijken. De derde dataset kopen we in, en heeft betrekking op gebruikte autoadvertenties om te bepalen hoeveel vergelijkbare auto’s er online zijn, tegen welke prijs en hoe lang ze te koop staan. Die drie datasets combineren we om de aantrekkelijkheid van de auto vast te stellen. Die scoort helpt de dealer weer om bijvoorbeeld de waarde van een inruiler te bepalen. De datasets gebruiken we ook voor een klant in België die overweegt om dynamische prijzen te introduceren op vraag en aanbod, precies zoals gebeurt met de prijzen van hotelkamers en vliegtickets.

De tweede AI-tool bekijkt het klantgedrag. Wordt de ‘back-knop’ gebruikt bij website bezoek, maar ook de volgorde in het bezoekgedrag wordt bekeken en is er aandacht voor vergelijkbare auto’s, hoe lang is het sitebezoek, komt de bezoeker terug om bij dezelfde auto te kijken? Al die gegevens leiden tot een score voor de klant, die vertelt of de klant in de markt is. Die score wordt vervolgens ingezet voor digitale marketing, Zo zet je meer geld in om een klant met een hoge score te overtuigen een auto te kopen, in plaats van geld in te zetten voor iedereen die je website bezoekt. Je besteedt het geld aan mensen die het meest waarschijnlijk een auto kopen.

De laatste pijler is ChatGPT, ons nieuwe kindje, een automotive specifieke chatbot. Zie het als 24-uurs klantsupport. Het systeem antwoordt betere dan de meeste mensen, hij maakt geen fouten en werkt als een conciërge op de website. Hij vertelt de klant wat hij moet doen als hij bijvoorbeeld op zoek is naar financiering. Hij geeft ook een persoonlijk service, gebaseerd op de vragen en antwoorden, iets wat niet mogelijk is met de filters op een website. Door ChatGPT in te zetten, kun je zonder buttons en formulieren een proefritafspraak maken. ChatGPT biedt ook gemak.

Als je naar een website van een dealer gaat om een auto te zoeken, kost dat veel tijd. Waar vind je reviews over die auto, over het dealerbedrijf, waar vind je het adres van de dealer, hoe doet de auto het ten opzichte van de concurrent? Om al die antwoorden te vinden moet je misschien wel tien verschillende websites bezoeken. Via ChatGPT kun je alle gewenste informatie vergaren vanaf een plek. De dealer controleert die bot en kan hem, als ie de bot goed traint, zelfs inzetten om zijn eigen mensen te trainen.

Tarek, dankjewel voor je komst naar de studio. Luisteraars ook bedankt. Volgende maand is er weer een nieuwe podcast met een nieuwe gast.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCC, Calldrip, CARMEN Automotive BDC, Findio en Vinacles

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?
Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?
UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom kiezen voor Vinacles?
Vinacles biedt verschillende diensten met als doel uw automotive gerelateerde werkprocessen zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Door middel van de verschillende applicaties en diensten faciliteert Vinacles in de complete optimalisatie van uw bedrijfsproces op één platform. Denk hierbij aan Garage en Fleet-managementsystemen, RDW-diensten, Occasion remarketing, Voertuigdata en Import- en export.