P+R Podcast: Joan Janssens

Nou, speciale gast vandaag, Joan Janssens, directeur van IVA Driebergen, welkom. Om eve met beide te beginnen, misschien met Paul eerst, geeft Paul aan wel spijt te hebben dat hij vroeger geen IVA Driebergen heeft gedaan, omdat Driebergen zeer uitstekend afkomen met een goed stel hersen, met een goed stel manieren. Volgens Paul zijn ze echt een aanwinst voor de automotive. Joan heeft ook geen IVA Driebergen gedaan en heeft er integendeel geen spijt van ondanks; hij sinds de afgelopen twee jaren rondloopt. Hij heeft er geen spijt van omdat hij anders nu niet op deze plek had gezeten of omdat hij anders nu niet zeker van zou zijn.

De 5 stellingen:

  1. ‘Ik zou mijn laatste EURO liever uitgeven aan Google dan aan een goede verkoper’.Joan: ik zou die inderdaad uitgeven aan Google.
  2. ‘De technische Google Amazon, maar ook de autofabrikanten in grote dealerholdings zullen de kleine de kleine metaalondernemers een voor een gaan verslaan’.Joan: Ik denk dat ze heel erg bezig zijn, maar ze zullen ze niet verslaan, want er zullen altijd Asterix en Obelix in de sector blijven die in hun niche tot grote hoogte kunnen stijgen.
  3. ‘Een IVA-student zonder kennis van online en digitale affiniteit is straks kansloos op de arbeidsmarkt’.Joan: ja, ik denk als je deze kennis niet meeneemt dat je het heel erg moeilijk gaat krijgen.
  4. ‘Je kan beter Mandarijn (de Chinese taal) leren dan Engels’.Joan: Nee, gewoon Engels.
  5. ‘Het is onmogelijk om op de IVA het vak E-commerce te geven vanwege de snelle ontwikkelingen en veranderingen binnen het online spectrum’.Joan: Nee, het is heel goed mogelijk. We hebben hele goeie gast sprekers/gast docenten die we daarvoor inhuren en op die manier kan je dus meebewegen en de kennis die nieuw is binnen de IVA-muren krijgen.

 

 

Je begint als verkoper, maar je blijft ook verkoper

Paul haalde een mooi voorbeeld aan en die luidt als volgt: als je in een lokaal de studenten de vraag stelt wie verkoper wilt worden, dan steekt niemand zijn vinger op. Bij de vraag wie sales manager wilt worden zijn er misschien 2 studenten en bij de vraag wie een eigen ondernemer wilt worden, steekt iedereen zijn of haar vinger op. Bij deze geeft Paul aan “mooi gefeliciteerd”, je bent nog steeds verkoper, want dat is wat je bent als ondernemer. Joan is er ook mee eens en geeft aan- wat je ook doet, in welke business/ondernemer waar je ook treft, je zal altijd jouw product moeten verkopen. Volgens Paul is het vak ‘verkoop’ het allerbelangrijkste vak wat je kunt leren binnen de business omgeving in een zakelijke/commerciële wereld.

 

De generatie nu

Er zijn studenten tussen de leeftijd 17 en 25 op Driebergen en ze verschillen van ‘innovatief’, ‘ambitieus’ tot een ‘stelletje luilakken’ die er ook altijd bij zitten. Maar dat kennen we ook van de oudere generaties. Bij de start van de colleges van het leerjaar 2023 heeft Driebergen sessies gehouden zodat de studenten zichzelf, maar ook de docenten de studenten beter begrijpen. Uit de sessie blijkt dat deze generatie zeer geïnteresseerd is in het vak, maar ook heel erg onzeker is. Het is vooral een uitdaging voor deze generatie om zich geconcentreerd op te stellen. Er moet dus van het jaar nog meer- meer dan voorheen dus rekening gehouden worden daarmee. Ook moet je vergeleken met vroeger, nu binnen een les van 45 minuten minder zenden en meer laten doen. Interactie is zeer belangrijk om het leerproces effectief te houden.

 

Tot slot

Een advies voor de IVA-leerlingen van nu willen, daar is er een motto voor: ‘Act like a man of reflection and reflect like a man of action.’ Je moet vooral doen en ervoor gaan, maar reflecteer daarop, misschien ook om te voorkomen dat je uit de bocht vliegt. En reflecteer als iemand die ook van de actie is. Nu de laatste vraag, hoe belangrijk is de Northwood? Het is voor studenten een mooie kans om any internationale ervaring op te doen en in een relatief korte tijd je vervolg stap te kunnen zetten.

 

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCCCalldrip en Findio

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?

Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?

UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom samenwerken met Findio voor auto?

Als u kiest voor Findio voor auto, kiest u voor een partner voor de lange termijn. Wij verzekeren u van: online retail oplossingen – ruime kennis en ervaring op het gebied van automotive – al uw krediet onder één dak – Ondersteuning van uw verkopers – Remarketing tools – digitale oplossingen voor dealermanagementsystemen van Autodata, VWE Automotive, Used Car Controller of Autosoft om uw auto’s gemakkelijk te adverteren en te beheren op meerdere autoverkoop sites.