Remco Schoenmaker RDC

In veel advertenties zie ik prachtige foto’s van een auto, maar worden de USP’s niet benoemd. Waarom niet gewoon ‘zie foto 14 voor de airco’ in plaats van het de klant maar uit te laten zoeken?

Deze week weer een gewone #DCDW Podcast, maar wel weer met iemand bij mij aan tafel die ik eerder gesproken heb: Remco Schoenmaker. Remco was al eens te gast in podcast nummer 12, toen nog als manager van het BDC van Wassink Autogroep. Tegenwoordig werkt Remco voor het RDC, dus dat was een goede reden om hem opnieuw uit te nodigen. Remco, vertel eens wat over je nieuwe functie.

Koppelen
“Dank je Paul, leuk om hier weer te mogen zijn. Nu voor het RDC, waar ik een nieuwe uitdaging ben aangegaan als senior product manager sales platform. Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat ik mobiliteitsbedrijven in Nederland ga helpen aan een hogere omloopsnelheid van hun voorraad en een betere leadconversie. Het bekendste product van RDC is OBS, het Occasion Beheer Systeem. Daarnaast hebben we Proefrit Manager, diverse RDW-diensten en meer producten.

Bovendien is RDC natuurlijk bekend van de data die we kunnen leveren aan autobedrijven ter ondersteuning van hun bedrijfsvoering. Dat zie je ook terug in onze producten, overal speelt data een belangrijke rol in. Wij hebben de data en de mensen die ermee kunnen werken in huis. Ook koppelen we zoveel mogelijk van die producten aan elkaar, zodat we een compleet pakket aanbieden. Een soort dashboard waarin de dealer allerlei processen en data kan analyseren en bijsturen dus. Die brede inzet van data is ook nodig om de klant te kunnen faciliteren: eigenlijk moet je als autobedrijf ook rekening houden met het feit dat je klant wel eens in de markt kan zijn om de auto niet te kopen, maar via private lease te gaan rijden. En doe je er dus verstandig aan ook de vanafprijs voor private lease te vermelden, en met een druk op de knop ook de leaseprijs te kunnen presenteren die hoort bij een specifieke klant.”

Kinderwagen
“In dat kader kun je ook je advertenties voor gebruikte auto’s veel gerichter op de juiste doelgroep afstemmen. Ik zal een voorbeeld geven: regelmatig wordt ik door vrienden en kennissen gevraagd advies te geven bij hun zoektocht naar een andere auto. Een van de wensen is dan ‘een ruime auto’, want de kinderwagen moet erin passen. Toch lees ik vrijwel nooit in een advertentie terug dat er makkelijk een kinderwagen in de kofferbak past. Terwijl je als dealer aan de hand van data kunt voorspellen welke doelgroep op een bepaalde auto afkomt. Doe daar iets mee, en zet in de advertentietekst van een typische auto voor een jong gezin dus dat er Isofix aanwezig is en dat een kinderwagen zonder gedoe dwars in de kofferbak past.

Tot slot wil ik dealers nog een tip geven over leadopvolging. Dat kan verder verbeterd worden door betere voorbereiding. De verkoper belt de klant waarvan hij de lead heeft binnengekregen, maar weet aan de hand van de beschikbare data al dat die man of vrouw de auto heeft bekeken op Autotrack en op Marktplaats. Plus nog heel wat andere auto’s. Haak daar als verkoper dan op een gepaste manier bij aan, zonder als Big Brother over te komen. Bijvoorbeeld door in te spelen op de zoektocht van de klant, waarvan je weet dat die al een paar weken bezig is. Beloon de klant daarvoor, bijvoorbeeld door te laten weten dat je het goed vindt dat hij zich uitgebreid heeft georiënteerd. Het is na zo’n complimentje heel makkelijk om de klant te verleiden tot de volgende stap, het maken van een proefrit bij jouw bedrijf.”

Remco, heel hartelijk dank voor deze tweede keer dat ik je mocht ontvangen bij de podcast. Heel veel succes bij RDC en met alle mooie producten die jullie aanbieden en aan het ontwikkelen zijn, en wellicht tot een volgende keer.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!