Rene Borggreve van de IVA Driebergen

We hebben het allemaal over het verkopen van een nieuwe auto aan nieuwe klanten. Dat is immers heel tastbaar. Maar het relatiebeheer naar de bestaande klanten toe is minstens zo belangrijk en voor verbetering vatbaar.

Deze week in de #DCDW Podcast gaan we terug in de tijd voor velen van ons: de IVA in Driebergen. Dat doe ik met René Borggreve, docent marketing en sales aan de IVA, waarmee ik praat over de customer journey en online verkoop en marketing. René, welkom, wil je om te beginnen nog wat meer over jezelf vertellen aan de luisteraars?

Marketingconcept

“Dank voor de uitnodiging Paul, leuk om hier te zijn. Ik ben al vroeg in de autobranche terechtgekomen, gewoon omdat mijn interesse in auto’s al vanaf jongs af aan bestond. Veertien was ik toen ik m’n eerste baantje bij een autobedrijf kreeg. Ik heb zelf uiteraard de IVA gedaan, en daarna heb ik een aantal commerciële functies in de autobranche gehad, waaronder het opzetten van een fleetsalestak bij een Peugeot-dealer. Daar heb ik veel van geleerd, onder andere het ‘koud’ bellen om maar afspraken te maken. Sinds 2006 werk ik bij de IVA en naast lesgeven ben ik ook verantwoordelijk voor de mbo-stages van leerlingen. Erg leuk, zeker omdat de IVA al 88 jaar bestaat en echt een begrip is geworden. De opleiding, inmiddels rijkserkend mbo én hbo, wordt zeer hoog beoordeeld door de studenten. Die de opleiding overigens, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meestal zelf betalen.
In mijn vak, marketing en sales, is natuurlijk wel wat veranderd de afgelopen jaren. Online zakendoen nemen we heel nadrukkelijk mee in het verkoopvak, net als de wetenschap dat het aantal showroombezoeken terugloopt van gemiddeld vier naar 1,3. Qua marketing gaan we uit van een concept: dus bedenk als bedrijf en als verkoper welke eisen je klant stelt en stem daar je marketing op af. Derdejaars hbo’ers moeten bijvoorbeeld een online communicatieplan opstellen als onderdeel van de opleiding, en dat wordt uiteraard beoordeeld.”

Gastcollege

“Er zijn veel te weinig contactmomenten tussen dealers en hun bestaande klanten. Veel te veel zie ik dat de jaarlijkse apk-brief de enige keer is waarop een autobedrijf klanten uit de eigen database benadert. Dat is echt ontzettend zonde. Tuurlijk, als jij als senior verkoper al vijftien jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en een groep trouwe klanten hebt verzameld die elke paar jaar bij je komen kopen en inruilen, haal je met tien procent nieuwe klanten makkelijk je doelstelling. Maar er zit zoveel meer in! Dat is iets wat ik de studenten echt probeer mee te geven in de tijd dat ze bij ons op school zitten. Daarnaast staat natuurlijk de verandering in communicatie centraal, mede door social media.

Als je je als autobedrijf wilt onderscheiden van de concurrentie, kun je dat doen op twee manieren: aandacht en gemak. Anders gaat het al snel weer over de prijs en die strijd win je niet, of wil je niet winnen. We streven er als IVA naar om goede, commercieel vaardige studenten af te leveren na de opleiding. Niet door revolutie, maar evolutie. Uiteraard gaat de opleiding met de tijd mee en staan de nieuwste ontwikkelingen centraal. Gastcolleges spelen een belangrijke rol daarin, zoals die van jou, Paul. En geheel vrijblijvend is dat trouwens niet, want we toetsen studenten regelmatig op hun deelname aan die colleges door onderwerpen bijvoorbeeld op een tentamen terug te laten komen.”

René, hartelijk dank voor je bijdrage aan deze podcast. Leuk om nu eens wat achtergronden van de IVA te horen uit de eerste hand, want je was daar student en bent nu docent. Graag tot een volgende keer.

ngewoon interessant voor onze luisteraars. Tot de volgende keer!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!