Tim Teeuwen en Bobby Rietveld van Indicata (Autorola)

Welkom allemaal bij een nieuwe aflevering van onze podcast met de missie om de online automotive beter te maken. Vandaag hebben we twee gasten in de podcaststudio. Ze zijn van onze gewaardeerde partner Indicata, Tim Teeuwen en Bobby Rietveld. Tim, ik wil met jou beginnen want voor jou is het de eerste keer dat je hier bent. Voor de mensen die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je bij Indicata? 

Wie zijn we? Tim Teeuwen

Ik ben Tim Teeuwen, 34 jaar. Inmiddels werk ik zes jaar bij Autorola. Ik ben eigenlijk gestart om Indicata in Nederland handen en voeten te geven. Dat begon met een veel te oude laptop, een nog oudere Renault en een iPhone die af en toe kuren had. Inmiddels zijn we zes jaar verder en mag ik leidinggeven aan team Indicata waar ik verantwoordelijk ben voor wat we in Nederland doen met die club. Dat is natuurlijk supergaaf omdat ik aan de wieg heb gestaan van Indicata. Dat doen ik met het team, online en een stukje marketing. Maar waarom ik Indicata zo uniek vind, komt door het volgende. Ik hoorde heel recent iemand zeggen, houd je data bij de bron zo weet ik ook heel goed hoe de automotive reageerde toen we zes jaar geleden voor de deur stonden te bonken. Een aantal deden niet open, simpelweg omdat men aangaf dat ze liever voor een persoon kiezen die 250 auto’s per jaar verkoopt in plaats van het gebruiken van data om processen, marges en inzichten te vergroten. Maar dat is inmiddels wel anders. Dat ik daaraan heb bijgedragen, voelt het daadwerkelijk echt dat we de online automotive beter aan het maken zijn. Dus dat is tof.

Bobby Rietveld

Bobby, voor de mensen die jou nog niet kennen, wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Bobby Rietveld. Ik ben inmiddels ook alweer zes jaar werkzaam bij Autorola samen met Tim Indicata in Nederland opgezet. Dezer dagen ben ik sales verantwoordelijke binnen Autorola Nederland. Zowel voor Indicata als Autorola. Het veilingplatform, de data en ons solutionsonderdeel. Met dit laatste zijn we de afgelopen tijd veel op de achtergrond bezig geweest. Inmiddels hebben we daar iemand voor aangenomen. Het heeft te maken met de time-to-market. Wat je daar eigenlijk doet, is je koopt een auto in tot het moment dat die online staat, daar gaan heel veel processen aan vooraf. Daar wordt dus heel veel tijd in gestoken maar gaat ook heel veel verloren. Door middel van die solutionsoftware binden wij die processen aan elkaar waardoor het veel efficiënter verloopt. Hierdoor zorgen we ervoor dat de waste die er normaal gesproken ontstaat wordt weggehaald. We zijn daar nu sinds begin januari mee bezig dus de komende jaren gaan jullie daar als het goed is veel over horen. 

Ontwikkelingen data van online platformen/portals

Er zijn inderdaad verschillende ontwikkelingen op dit gebied. Echter komen deze niet uit de portals maar vanuit de grotere dealerholdings. Zij kiezen er vaak voor om hun eigen website te gebruiken omdat ze daar alle bewegingen kunnen meten. Wat bedoel ik daarmee? Vroeger was de mindset: ik moet overal aanwezig zijn en zoveel mogelijk worden gezien. Terwijl je nu steeds vaker ziet dat bedrijven hun eigen portal naar een bepaald niveau tillen. Hierdoor kunnen ze meten hoeveel mensen er bijvoorbeeld op de zaterdag naar de auto kijken, hoeveel favorieten je hebt en op basis daarvan de pricing en strategie per voertuig kunt aanpassen. Wanneer je dat vervolgens afzet tegen welke dag je in het verkoopproces het meeste rendement haalt, geeft je precies de tools om je de juiste richting te geven. 

Data los van modules 

Zes jaar geleden zag de tool er als volgt uit. Je logt in op www.indicata.nl dan kwam je in het dashboard waar je allemaal mooie dingen kon zien. Maar door de jaren heen gaan we meer richting het worden van een dataleverancier. Je ziet dat bij heel veel partijen die vooruit lopen maar ook bij banken, verzekeraars en leasemaatschappijen. Dat ze meerdere databronnen bij elkaar brengen om zo de beste oplossing te hebben. Daar zetten we momenteel dan ook heel veel op in. Daarbij merken we mede door Corona dat het allemaal in vogelvlucht is gekomen vandaar dat we er dit jaar enorm veel van verwachten. Hierbij merken we ook wel dat bepaalde autobedrijven er een stuk verder in zijn. Zo worden er soms zelf vaker data-analisten aangenomen in plaats van autoverkopers. Ik denk dat als ik met Indicata op pad ga er 60/70% over data wordt gepraat.  

Dankjewel voor jullie komst, dankjewel voor jullie partnership om samen de online automotive beter te maken. Volgende week uiteraard weer een nieuwe gast met dezelfde missie. De online automotive beter maken, dankjewel!

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCCCalldrip, CARMEN BDC en Findio

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?

Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?

UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom samenwerken met Findio voor auto?

Als u kiest voor Findio voor auto, kiest u voor een partner voor de lange termijn. Wij verzekeren u van:online retailoplossingen – ruime kennis en ervaring op het gebied van automotive – al uw krediet onder één dak – Ondersteuning van uw verkopers – Remarketing tools – digitale oplossingen voor dealermanagementsystemen van Autodata, VWE Automotive, Used Car Controller of Autosoft om uw auto’s gemakkelijk te adverteren en te beheren op meerdere autoverkoopsites.

Waarom kiezen voor Spincar?

Auto kopen anno 2020? Naast gemak, betrouwbaarheid kijkt een consument ook naar presentatie. De kleding- en electronicabranche doet dit al jaren door 360º beeld te gebruiken bij presentaties. En dat werkt. Mensen zijn op zoek naar volledigheid tot in detail. Als webshop profiteer je daar optimaal van. Daarom is 360º presentatie ook de manier om de aandacht voor consumenten te trekken die op zoek zijn naar een auto. Autobedrijven die werken met 360º beeld, -spins-, merken dat klanten het enorm waarderen en ontvangen beduidend meer leads. Consumenten krijgen zekerheid en bevestiging van de juiste prijs bij het bekijken van een spin. De zorg en aandacht voor een goede presentatie kenmerkt een serieuze aanbieder.