Wilbert Philippo van InfoTrade

Facebook weet het meteen als iemand op zoek is naar een auto. Als dealerbedrijf kun je het niet maken om bij iemand in jouw regio met interesse in jouw product niet in beeld te zijn. Gebruik dus die data van Facebook en mis de boot niet.

Deze week in de #DCDW Podcast een gast die al eens eerder bij mij is aangeschoven: Wilbert Philippo. Wilbert is vooral bekend van Leasevergelijker en Leasetrader. Vandaag wil hij het met ons hebben over Google Analytics en diverse andere zaken die online automotive beter kunnen maken. Wilbert, leuk dat je er weer bent. Voor iedereen die je nog niet kent, wil je jezelf nog even kort introduceren?

Analytics
“Uiteraard Paul, leuk om hier weer te mogen zijn. Ter aanvulling op wat je net vertelde: ik ben ook directeur/oprichter van InfoTrade, een online marketingbureau met een sterke affiniteit met automotive. Leasetrader bestaat inmiddels al weer ruim 15 jaar en is een soort online marktplaats voor leasecontracten. Lopende contracten, maar leasemaatschappijen bieden er ook contracten aan voor nieuwe auto’s. Sterker nog, tachtig procent van onze omzet komt uit contracten voor nieuwe auto’s. Leasevergelijker is in het leven geroepen om makkelijk te kunnen vergelijken op zaken als uitstoot, bijtelling en looptijd. Begonnen puur voor de zakelijke markt, maar inmiddels is driekwart van de bezoekers particulier en op zoek naar de beste voorwaarden en prijs van een private leasecontract. De site levert onze klanten goede en goedkope leads. Google Adwords is door de enorme concurrentie bijna onbetaalbaar geworden, voor een zoekterm als ‘private lease’ betaal je al snel 1,5 tot 2 euro per klik!

En dan is het nog maar de vraag hoe waardevol die bezoeker is, want pas als je data van het websitebezoek echt goed gaat analyseren zie je of een bezoeker terugkomt, welke pagina’s bezocht worden en hoe lang, of het bezoek heeft geleid tot achterlaten van gegevens, etcetera. Pure aantallen zeggen niet zo veel, het gaat veel meer om de kwaliteit. Zeker in het geval van het afsluiten van een leasecontract zullen mensen je site een eerste keer bezoeken ter oriëntatie, vervolgens nog een keer terugkomen via Google, de derde keer gaan ze misschien al direct naar je site via het intypen van de url en pas de vierde keer sluiten ze het contract af. Google Analytics volgt zo’n bezoeker tot wel zes maanden lang en geeft daarmee uiteindelijk een heel goed beeld van het pad wat er is afgelegd. Voor dealers is het daarom in mijn ogen bijna noodzakelijk om die data goed te bestuderen als wilt je weten of je online marketingbudget goed besteed is en of je websitebezoekers voldoende converteren in sales.”

Snelheid
“Als dealer moet je de dingen die je doet beter gaan doen. Ik geloof niet dat het nodig is om veel meer te investeren in social media bijvoorbeeld. Een mooi voorbeeld vind ik Coolblue: ze verkopen exact dezelfde apparaten als al die andere websites en zijn ook niet per se de goedkoopste: sterker nog, als je even zoekt vind je hetzelfde product ergens anders voor een paar euro minder. Maar in alles wat ze doen doet Coolblue het net even beter dan de rest: gemak van de aankoop, snelle levering, productinformatie… Het is gewoon gemak, als je iets nodig hebt ben je vier klikken later de winkel weer uit. Prijs is dan niet eens meer zo belangrijk, wel de snelheid. Wel is het zo dat Facebook bijvoorbeeld heel veel weet van de klant.

Al in een heel vroeg stadium heeft Facebook door dat iemand een gebruikte auto zoekt, en even later is ook duidelijk welk merk en type het ongeveer moet worden. Net als Google eigenlijk. Dus daar moet je als dealer op inspelen, je moet gebruikmaken van die data. Laat het je niet gebeuren dat iemand in jouw regio online op zoek is naar een auto van het merk dat jij verkoopt, maar je hebt het niet door en speelt er daardoor niet op in. Gemiste kans.”
Wilbert, heel hartelijk dank weer voor je komst naar de podcast. Het idee om samen een webinar te verzorgen over het gebruik en de mogelijkheden van Google Analytics gaan we zeker doorzetten, dus hier komen we samen op terug. Nogmaals dank en hopelijk tot een derde keer hier achter de microfoon.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

MarktplaatsAutodata Nederland,  Marble Digital Marketing SolutionsUnameIT en Bovemij.

Autodata Nederland levert online oplossingen voor inkopers, occasion managers, handelaren, marketeers en directies in de autobranche. We laten alle stappen op elkaar aansluiten. Van soepel taxeren en inkopen tot modern voorraad beheer. En van adverteren op portals en websites tot management informatie. Kortom alles waarmee uw moderne autobedrijf winstgevend kan groeien.

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

UnameIT is de bedenker, bouwer en leverancier van het leadmanagementsysteem LEF, het CRM-systeem SAM en het offertesysteem GSF! Onze medewerkers werken met veel passie aan onze producten en kennen de branche. Het zijn stuk voor stuk echte specialisten. We willen de allerbeste tools maken waar onze klanten écht mee geholpen zijn. Door deze gedrevenheid zijn onze producten mooier, branchespecifieker, functioneler en toegankelijker dan u verwacht. Meer info op UnameIT

Wij zijn Bovemij. Wij helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche bij al hun verzekeringen, financieringen en rechtshulp. Onze missie: onze klanten nóg succesvoller laten ondernemen.
Als onderdeel van BOVAG bestaan wij vóór en dóór de mobiliteitsbranche. Anders dan andere partijen vinden wij het dan ook belangrijk om de branche sterk te houden. Bovemij. Samen vooruit!

Marble Digital Marketing Solutions is hét online marketing bureau voor de autobranche. Wij bouwen data driven websites op een platform dat volledig is geoptimaliseerd voor gebruik binnen de autobranche. Door de verschillende koppelingen binnen het platform zijn wij in staat om een naadloze integratie van online naar offline te realiseren voor u en uw klanten. Een hogere conversie via uw eigen website? Voorzien van geavanceerde techniek en functionaliteiten? Altijd inzicht in uw online performance? Tegen een vaste fee per maand zonder hoge éénmalige investeringen? Dan bent u bij Marble Digital Marketing Solutions aan het juiste adres!