Welke autoresponder kun je sturen?

Laatst schreef ik over de bedankpagina’s van diverse websites. Maar als je bedankpagina zegt, dan zeg je ook autoresponder. Oftewel: welke e-mail stuur je naar de klant, nadat deze een aanvraag heeft gedaan op je website? Bij Ligier Store Doesburg sturen wij het volgende bericht:


Hoi Paul,

Bedankt voor je interesse in onze brommobielen en citycars!

We nemen binnenkort contact met je op via telefoon, WhatsApp of e-mail om je verder te informeren en een afspraak te plannen. Heb je al een WhatsApp-bericht van ons ontvangen? Dat is de snelste manier om ons te bereiken en je vragen te stellen.

Of je nu wilt kopen, leasen of een abonnement wilt afsluiten: wij maken het eenvoudig en transparant, met persoonlijke aandacht die bij jouw wensen past. Een afspraak kan in Doesburg, online via FaceTime, of zelfs bij jou op locatie.

We kijken ernaar uit om je verder te helpen!

Met vriendelijke groet,

Team Ligier Store Doesburg


Simpel

Het is een vrij simpel bericht, waarbij wij gebruikmaken van de informatie die we ontvangen: de voornaam. We leggen bovendien uit wat de klant van ons mag verwachten en waar wij op aansturen: een WhatsApp-gesprek. Wij sturen als eerste reactie een e-mail zonder HTML, zonder logo’s, links en dergelijke. Dit alles om ervoor te zorgen dat het bericht aankomt in de mailbox en niet in de spambox eindigt. Een mooi opgemaakt bericht staat natuurlijk leuk, maar wat als het als reclame wordt gezien? Is zo’n fraai bericht dan nog effectief? Tevens sturen wij nog een SMS, zie onder en een whatsapp berichtje..

Artikelcontent

Testpool

Kijken we naar onze testpool van de grootste dealers in Nederland, dan zie je weinig creativiteit. De autoresponder wordt niet gezien als eerste aanzet tot een dialoog vanuit de dealer, maar als bevestiging van de eigen informatie van de klant. Verkeerd gebruik, want die klant kent zijn eigen informatie maar al te goed. Bovendien is zo’n bevestigingsmail niet bepaald een wauw-moment voor de klant.

Het eerste voorbeeld van een autoresponder bevestigt alleen de auto waarop de klant heeft gereageerd. Geen woord over de naam en de vervolgstappen die de klant mag verwachten.

Artikelcontent

Bij het tweede voorbeeld is het nog dunner: niet persoonlijk, niet informatief en zonder duidelijk doel.

Artikelcontent

De volgende is dan wel weer leuk! Oké, misschien te veel HTML’s, logo’s en kleuren, waardoor de afleverratio lager kan zijn, maar het bericht is wel een van de betere.

Artikelcontent

En welke vervolgstappen je als klant mag verwachten, dat zie je in het volgende voorbeeld. Ook deze is net weer wat beter! (minder slecht…)

Artikelcontent

En als laatste wil ik deze laten zien:

Artikelcontent

Hij bevat informatie over de aanvraag, vertelt wat je mag verwachten, ook al is “zo snel mogelijk” natuurlijk wel vaag. Positief is dat ze vertellen wat voor bedrijf ze zijn, en dat is op een goede en leuke wijze gedaan!

Al met al kan die autoresponder als eerste e-mail best wat spannender! Waarom stuur je ‘m niet namens de eigenaar, met daarin de uitleg over wat de klant mag verwachten? Waarom is zo’n bericht niet wat uitbundiger, zodat je laat blijken bij te zijn met de aanvraag? Allemaal waarheden, alleen moeten we ze wel invullen!

Oh ja, alle getoonde aanvragen zijn door onze collega Monique van Kesteren verstuurd als test. Raad eens hoe vaak die aanvragen door de bedrijven zijn opgevolgd? Op één dealer na heeft niemand meer dan twee e-mails gestuurd. Dus na de autoresponder kwam er nog een mailtje van de verkoper en daarna niets meer. Online verkopen is hard werken. Je moet het proces volgen totdat je contact hebt. De koper heeft met zijn aanvraag al bewezen bij jou te willen kopen. Hoe bewijs jij dat jij de verkoper wilt zijn?

Lees ook

29 mei 2025

Wat hebben wij geleerd van Autobuzz 2025 in Berlijn?

22 mei 2025

Waarmee kunnen wij verder?

15 mei 2025

Sales versus Marketing: zeven jaar later, nog steeds hetzelfde liedje…

8 mei 2025

Heycar stopt ermee, en vertelt daarmee het verhaal!