Heycar stopt ermee, en vertelt daarmee het verhaal!

Natuurlijk, iedereen wil minder betalen als je dealer of autobedrijf bent, vooral aan marketing en aan portalen in het bijzonder. Eigenlijk is dat vreemd. In veel landen zien we bewegingen ontstaan waarbij men het ‘verschrikkelijk’ vindt dat de ‘macht’ – voor zover je van macht kunt spreken – bij een aantal autoportalen ligt, en dat de prijzen daar, zoals bij alles, alleen maar stijgen.

Artikelcontent

Welke “macht”

Daarom ontstaan er van tijd tot tijd initiatieven in binnen- en buitenland die die ‘macht’ willen bestrijden of beperken. Ik schrijf steeds maar ‘macht’ tussen aanhalingstekens, want wat is macht? En hebben die portalen wel zoveel ‘macht’? Er zijn genoeg andere bedrijven binnen de vertical automotive waar je niet omheen kunt: elektriciteitsmaatschappijen, socialmediaplatformen zoals Facebook, TikTok, maar ook radio- en tv-zenders, en uiteraard een zoekmachine zoals Google. De macht van sommige van die spelers is vele malen dominanter dan die van een portal. Toch zijn er veel partijen geweest die juist de portalen willen beconcurreren en niet dat ze een eigen social media platform beginnen…

Artikelcontent

Viabovag

In Nederland is Viabovag het bekendste voorbeeld. Ik gebruik het zelf, en ik moet eerlijk zeggen, ik krijg meer leads van Viabovag dan bijvoorbeeld van Autotrack. De aantallen zijn nog steeds niet te vergelijken met die van Marktplaats, maar toch: Viabovag levert een prima ROI voor een dealer. De toekomst zal moet uitwijzen hoeveel geld de leden nog willen investeren in een portal dat onvoldoende winst maakt om zichzelf te bedruipen. Ik weet het van de tien jaar dat ik Nieuweautokopen.nl deed: negen jaar en zes maanden waren verlieslatend, alleen de laatste zes maanden was er winst. En toen kwam gelukkig eBay, die het kocht….

Heycar en ook Spoticar

En dan heb je Heycar en Spoticar. Heycar kondigde vorige week aan te stoppen, terwijl ze toch aandeelhouders hebben zoals Volkswagen AG, Daimler AG en Renault, met diepe zakken. Als reden geven ze dat ze de marketinginvesteringen hebben onderschat en dat ze de digitale koopkracht en aantrekkelijkheid hebben overschat. Spoticar blijft als enige over en zal naar mijn mening snel zijn koers verleggen naar occasionlabel voor de Stellantis-merken. En dat is prima.

Als reden geven ze dat ze de marketinginvesteringen hebben onderschat en dat ze de digitale koopkracht en aantrekkelijkheid hebben overschat

Dat betekent eigenlijk dat de portalen hun zaakjes gewoon prima op orde hebben en zowel voor de bezoeker als de adverteerder relevant zijn en blijven. Dat de prijzen omhooggaan, is een feit, maar deze portalen investeren ook allemaal in marketing en productaanpassingen om relevant te blijven. Daar hoort een marktconforme prijs bij. Als autobedrijven kunnen we zelf berekenen of het uitkan of niet. Maar denken dat je zelf even makkelijk een portal uit de grond stampt, blijkt keer op keer lastig – zelfs als je 300 miljoen investeert, zoals Heycar.

Dus het gaat niet om ‘macht’, maar om marktrelevantie van een aantal portalen in de markt. En hoe ze die relevantie omzetten in een prijs – tja daar hebben wij een mening over. Het mag altijd goedkoper, maar dat heb ik ook met mijn elektra, mijn huur, mijn belastingen, Google Ads, Facebook Ads. Alles kost gewoon geld, veel geld. Ook de portalen.

Lees ook

22 augustus 2024

Waarom zijn grotere dealerholdings altijd onderbemand?

15 augustus 2024

De eerste orders via onze virtuele assistent Alice

8 augustus 2024

Holiday vibes

25 juli 2024

Help, ik heb geen nieuwe leads meer…