Doe je het of doe je het niet?

‘Doing the same thing over and over again and expecting different results.’

Er is er altijd eentje!
In de meeste trainingen en workshops is er altijd eentje! Eentje die alles beter weet, beter snapt en alles wat je zegt wil bediscussiëren en becommentariëren. Tegenwoordig kan ik daar beter mee omgaan, maar in het verleden vond ik dat moeilijk. Vooral omdat ik die ‘ik-weet-het-beter-houding’ niet begrijp. Waarom ga je vrijwillig naar een seminar waar je nieuwe informatie krijgt voorgeschoteld, terwijl je op voorhand weet dat je die informatie niet gaat gebruiken?

Winnaars en verliezers
Je ziet namelijk direct de verschillen tussen de winnaars en de verliezers! De winnaars zijn vroeg aanwezig, stellen vragen die opbouwend en doordacht zijn en zij stellen de content niet ter discussie, maar kijken hoe zij deze content in hun voordeel kunnen gebruiken. Wij kennen immers allemaal de definitie van ‘Insanity’ toch? ‘Doing the same thing over and over again and expecting different results.’ Oftewel, je haalt een leadconversie naar sales van 8%, je weet dat de minimale norm 13% is en het enige dat je doet, is alles ter discussie stellen en vooral aandragen waarom jij die conversie niet gaat halen!

Te Amerikaans
Veel mensen in de autobranche vinden mij te Amerikaans. En oké, ik houd van het land, de cultuur en ik mag er graag komen. Klopt allemaal! Maar de informatie die ik krijg uit Amerika filter ik, want in heel veel zaken lopen zij juist op ons achter. Ik vind dat we op automotive sales en marketing wel iets van ze kunnen, maar ook op die gebieden moet ik kritisch naar de content kijken. Het kan namelijk niet zo zijn, dat alles dat automotive goeroes als Brian Pasch, Brian Benstock, David Kain en Kevin Frye uitdragen, toepasbaar is in ons land.

Mindset
Als ik de mindset zou hebben om alles ter discussie te stellen, leer ik niets. De informatie neem ik op, filter ik en vervolgens kijk ik op welke wijze die info gebruikt kan worden in de automotive in Nederland. En inderdaad, niet alles werkt. De vraag is vooral of ik er iets mee doe of niet? Dat geldt ook voor artikelen, blogs en dergelijke. Je kunt er niets mee doen, of je kunt zoeken naar dat kleine stukje tekst, die ene zin, die je net dat duwtje geeft om iets beter te willen en te kunnen doen.

Bewust bekwaam!
Verkopen is een vak, een vak dat sommigen onder u en ook in de autobranche, onvoldoende beheersen. In veel gevallen worden de zwakke schakels gered door het merk dat ze vertegenwoordigen. Auto’s die worden gekocht in plaats van verkocht. Een vak kun je het beste leren als je open staat voor nieuwe informatie en affiniteit hebt met mensen. Het vak heeft niets te maken met ervaring, maar met kennis en kunde. Beide kun je leren! Er zijn 4 type verkopers, de onbewust-onbekwaam, de bewust-onbekwaam, de onbewuste-bekwaam en de bewuste-bekwame verkoper. Welk type wil jij zijn?

Lees ook

20 juni 2024

De waan van de dag is er echt!

13 juni 2024

Een nieuwe functie in Automotive! De virtuele assistent manager!

7 juni 2024

Wat is je beste marketinguitgave in het autobedrijf?

3 juni 2024

Wat kan AI voor je doen als sales manager?