Google Analytics 4: Ben jij er klaar voor?

Door Brian Pasch & Paul de Vries

Nog even en dan lanceert Google Google Analytics 4 (GA4). GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics Universal, de software die wij al jaren gebruiken en als de standaard zien.

Laten we meteen ingaan op de belangrijkste eigenschap van GA4. Hij gaat over van een op sessies gebaseerd model naar een op gebeurtenissen gebaseerd model.

Een bounce in GA4 bestaat niet meer…

Begrijpen wij wel wat het betekent?

GA4 houdt niet langer het aantal sessies bij, maar richt zich op het vastleggen van specifieke acties en gebeurtenissen op je eigen dealerwebsite. Hierdoor krijg je diepgaande inzichten in het gedrag van jouw gebruikers en hun interacties met jouw site. Het gaat dan niet meer om KPI’s zoals bounce, maar veel meer om specifieke acties van jouw bezoeker op jouw VDP-pagina.

Om te kunnen profiteren van deze nieuwe mogelijkheden van GA4, moet je upgraden van het oude vertrouwde Universal Analytics naar GA4. Ik weet het, veranderingen kunnen eng zijn, maar dit is de toekomst van Google Analytics en op dit moment is er geen alternatief. Dus zorg ervoor dat je klaar bent voor deze overgang over een paar weken……

Nu hoor ik je denken: ‘Hoe weet ik nou of ik klaar ben voor GA4?’ Goede vraag! Laten we een paar stappen bespreken die je kunt nemen om dit te checken. Allereerst moeten je controleren of je huidige website is ingesteld om gegevens naar GA4 te sturen. Dat betekent dat de GA4-meetcode op je site moet worden geïmplementeerd en je moet zorgen voor de juiste configuratie. Elke goede websitepartner heeft dit al eens gedaan, ook om over de afgelopen maanden historie op te bouwen. Immers, per 1-7-2023 slaat Universal Analytics geen nieuwe data meer op!

Verschillen?

Het is van essentieel belang om te begrijpen hoe GA4 verschilt van Universal Analytics, zodat je het maximale uit de nieuwe functies kunt halen. GA4 biedt bijvoorbeeld next-level mogelijkheden voor het volgen van gebeurtenissen, zoals het meten van interacties met video’s, scrollen op pagina’s en nog veel meer. Echt gaaf! Door deze functies op de juiste manier te benutten, krijg je een dieper inzicht in het gedrag van je gebruikers.

Tot slot

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, raad ik je aan om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates en ‘best practices’ met betrekking tot GA4. Google biedt regelmatig nieuwe bronnen en documentatie om je te helpen bij de overgang naar GA4 en om het volledige potentieel ervan te benutten.

Kortom, GA4 brengt ons nieuwe mogelijkheden voor webanalyse. Maar het is wel belangrijk dat je je voorbereidt op deze overgang. Door ervoor te zorgen dat je website is ingesteld om gegevens naar GA4 te sturen en door je vertrouwd te maken met de verschillen tussen GA4 en Universal Analytics, kun je het maximale halen uit deze nieuwe versie van Google Analytics.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en als je vragen hebt, ik sta voor je klaar.

Lees ook

20 juni 2024

De waan van de dag is er echt!

13 juni 2024

Een nieuwe functie in Automotive! De virtuele assistent manager!

7 juni 2024

Wat is je beste marketinguitgave in het autobedrijf?

3 juni 2024

Wat kan AI voor je doen als sales manager?