Heeft het zin om prijzen exclusief BTW te vermelden? Een duik in de Marktplaats data…

De grote vraag is waarom dealers en autobedrijven adverteren met prijzen exclusief BTW.

Sinds Bas Oude Luttikhuis van Mr. Wheelson en Martijn Duivenvoorden van LeaseBijtellingVriendelijk.nl het aandurfden om openlijk de discussie aan te zwengelen over het vermelden van verkoopprijzen inclusief of exclusief BTW, is er de afgelopen weken veel gebeurd.

BTW

Na onze Linkedin Live Stream waarin Bas en Martijn hun manifest Ex-BTW-Weg-Ermee met de autowereld deelden, is er een storm aan aandacht losgebarsten. Alle belangrijke nieuwsplatformen zoals AD.nl, Autoblog en uiteraard de BNR Autoshow besteedden aandacht aan het onderwerp.

Bovag helpt ook mee!

Ook de BOVAG liet zich horen. Eerst in onze livestream, daarna door een meeting te plannen met portals, API-partners (Voertuig management Systemen, VMS) en hun achterban. Maar ook met de dealers en de autobedrijven die het adverteren met prijzen exclusief BTW als noodzakelijk ervaren. En die daarmee de wet overtreden.

Nu is het voor de BOVAG best lastig om zo’n meeting te organiseren, want de BOVAG is met ViaBOVAG ook partij in deze discussie en staat nu dus niet meer boven de partijen. Aan de andere kant, BOVAG is wel de meest aangewezen partij om de door Bas en Maarten geworpen handschoen op te pakken.

Wat win je ermee als dealer?

De grote vraag is waarom dealers en autobedrijven adverteren met prijzen exclusief BTW. Is het nodig? Omdat anderen het doen, mag niet de reden zijn. Vroeger werd je door je ouders immers geleerd vooral niet in een sloot te springen als anderen dat wel deden. Het belangrijkste argument om prijzen zonder BTW te vermelden, is dat anderen met een lagere prijs en de ‘exclusief BTW’-vermelding in de titel meer aandacht en meer leads genereren. En dus makkelijker een auto verkopen.

Als iemand anders in de sloot springt, spring jij er toch ook niet achteraan?

Wij hebben daar bij Marktplaats onderzoek naar gedaan en de goedkoopste krijgt niet altijd de meeste views, leads en dus kansen. Wij zijn het onderzoek gestart omdat veel verkopers toch hardnekkig aan die ex-BTW-prijs vasthouden. Aan dit onderzoek onder Tesla’s kunnen uiteraard geen rechten worden ontleend en hoewel de onderzoeksbasis met 150 auto’s klein is, geeft het toch een redelijk inzicht.

Duidelijke vermelding

In 33% van de gevallen worden de Tesla’s aangeboden met een duidelijke vermelding in de titel als ‘Excl. BTW’. Dat betekent dat 67% die duidelijke vermelding in de titel achterwege laat. Let op, dat wil dus niet zeggen dat er ergens in de tekst niet wordt verwezen naar zo’n excl. prijs.

Van de adverteerders vermeldt dus 67% een prijs inclusief BTW

Van de adverteerders vermeldt dus 67% een prijs inclusief BTW of vermeldt uitdrukkelijk NIET dat het om prijzen exclusief BTW gaat in de titel van de advertentie. In dit onderzoek hebben we leaseauto’s, die met een maandprijs worden geadverteerd, buiten beschouwing gelaten.

BTW

VDP Views en leads

Bij dit onderzoek kijken we naar het aantal VDP-views van de drie Tesla-modellen en het aantal leads.

Als we naar de VDP views kijken, dan zien we het volgende:

  • Model 3 – 2%
  • Model S +21%
  • Model X +47%

Uit de cijfers blijkt dat alleen de Model 3 zo’n 2% minder views krijgt. Dus een Tesla Model 3 met een advertentietitel met ‘Excl. BTW’ krijgt 2% minder views. Bij de Model S en X is dat dus anders. Je krijgt 21% en 47% meer views door een prijs inclusief BTW te vermelden. En meer VDP-views betekent meer kansen!

Je krijgt 21% en 47% meer views door een prijs inclusief BTW te vermelden.

Kijk je naar de aantallen leads, dan zie je het volgende:

  • Model 3 – 3%
  • Model S +34%
  • Model X +35%

Ook hier blijkt de Model 3 zo’n 3% meer leads te genereren als exclusief BTW wordt geadverteerd. De Model S en X zonder ‘Excl. BTW’-melding hebben ruim 30% meer leads dan de versies die worden geadverteerd met ‘Excl. BTW’ in de titel. (de Model 3, met een excl. BTW prijs heeft als enige meer VDP views en leads, bij de Model S en X is dat niet)

De Model S en X zonder ‘Excl. BTW’-melding hebben ruim 30% meer leads dan de versies die worden geadverteerd met ‘Excl. BTW’ in de titel.

Dit zijn cijfers die we graag willen zien. Er zit wel een ‘maar’ aan, als niet in de titel, maar in de tekst staat dat de geadverteerde prijs exclusief BTW is. Wij hebben geprobeerd deze variant zo veel mogelijk buiten beschouwing te laten.

Conclusie

Ik denk dat we kunnen zeggen dat adverteren exclusief BTW geen zin heeft. De klant van nu verwacht eerlijkheid, transparantie en frictieloos zakendoen. Tenzij jij die verkoper bent die met iedereen wil discussiëren over waarom jij boven de wet staat en dat het ‘normaal’ is om prijzen exclusief BTW te vermelden. In dat geval wens ik je een prettige wedstrijd. Voor alle anderen: kijk naar het manifest en maak je eigen keuze!

Disclaimer:

Dit niet representatieve onderzoek is gedaan op een selectie van de aangeboden voertuigen op Marktplaats. Het onderzoek heeft niet gekeken of er elders in de tekst “excl. BTW” stond en bijvoorbeeld niet in de titel. Er zijn 150 advertenties onderzocht. Artikel is geschreven door Paul de Vries, zonder verdere medewerking of bemoeienis van Marktplaats.

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC