Is Carvana een soort ponzifraude?

Carvana zit in zwaar weer, zeer zwaar weer! Gisteren maakte het bedrijf bekend dat 12% van het personeel zal worden ontslagen en dat het managementteam voorlopig geen salaris meer krijgt. Dit omdat de koers van het aandeel, ten opzichte van haar piek, 90% is gedaald. Ook aangekondigd: Carvana koopt voor meer dan twee miljard dollar veilingbedrijf Adessa, de nummer 2 van Amerika. Hoe kan dit?

Carvana Ponzifraude

Informeren van medewerkers

De wijze waarop de medewerkers zijn geïnformeerd dat ze per direct geen baan meer hebben, is de slechtste marketing die je kunt verzinnen. Het slechte nieuws werd gedeeld via een vooraf gemaakte video op Zoom. Ik kan mij voorstellen dat je daar als ex-Carvana medewerker een nare smaak van in de mond krijgt. Zeker gezien de commercials die Carvana maakt om autodealers en hun medewerkers te dissen om er zelf beter uit te komen. Daar is een oud-Nederlands spreekwoord voor: ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’

Zeker gezien de commercials die Carvana maakt om autodealers en hun medewerkers te dissen om er zelf beter uit te komen. Daar is een oud-Nederlands spreekwoord voor: ‘zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.’

Carvana is eigenlijk een universeel autobedrijf dat online (gebruikte) auto’s verkoopt via een fantastische (echt waar) website. De belofte is ook goed: volledig transparant en online zakendoen, zonder tussenkomst van een verkoper. Dat er in de praktijk, tussen wat marketing en reclamespotjes beloven en de werkelijkheid weergeeft, een verschil zit, hoef ik u niet uit te leggen.
Praktijk en werkelijkheid Carvana Ponzifraude

De eigenaren van Carvana

Voor de eigenaren van Carvana, allen inmiddels miljardair, was het bedrijf succesvol. Maar is het echt succesvol? Carvana is dus beursgenoteerd, en in een tijd van gratis geld, kun je ver komen. Je kunt geld verliezen en toch aan waarde winnen. Hoe raar dat ook is.

Carvana verkocht auto’s voor minder geld, dan wat ze aantoonbaar op veilingen betaalden voor diezelfde auto’s. Alles om de markt een groeiende omzet te laten zien. Omzet, in plaats van winst en een hoge klanttevredenheid, als katalysator.

Alles om de markt een groeiende omzet te laten zien. Omzet, in plaats van winst en een hoge klanttevredenheid, als katalysator.

Inspelen op de markt?

Nu omzet en klanttevredenheid laag zijn en er nooit winst behaald is, worden de markten, mede ingegeven door stijgende rentes, nerveuzer. En wat doe je dan? Dan koop je een veilinghuis dat auto’s via Carvana kan retailen of wholesalen. Dan groeit de omzet, en in dit geval ook het verlies.

Omzet en klanttevredenheid Carvana Ponzifraude
Situatie in Europa

Wij hebben vergelijkbare businessmodellen in Europa, met Auto1 als belangrijkste voorbeeld. Op papier neemt de waarde van dit bedrijf de afgelopen jaren enorm toe, en dus zeer succesvol, maar ook daar werd tot aan het laatste kwartaal nooit winst gemaakt. Nu blijkbaar dus wel en dat is goed.

Terug naar Carvana

Zou je liever een succesvol en goede ondernemer lijken met hoge omzetten en opgekrikte kwartaalcijfers om desondanks 12% van het personeel via Zoom te ontslaan? Of zou je het anders doen? Ik weet het wel, ik zou ervoor kiezen om dan maar de minder succesvolle ondernemer te blijven….

Ik weet het wel, ik zou ervoor kiezen om dan maar de minder succesvolle ondernemer te blijven….

Lees ook

20 juni 2024

De waan van de dag is er echt!

13 juni 2024

Een nieuwe functie in Automotive! De virtuele assistent manager!

7 juni 2024

Wat is je beste marketinguitgave in het autobedrijf?

3 juni 2024

Wat kan AI voor je doen als sales manager?