Online automotive

Ik mocht deze week een presentatie geven aan ons verkoopteam van Marktplaats en 2dehands.be over ‘de online automotive’. Toen ik de presentatie aan het maken was, dacht ik terug aan de afgelopen twintig jaar. Mijn conclusie? Het onderwerp is verre van nieuw!

Toen ik nog SsangYongs verkocht, maakte ik kennis met ‘dat internet’ op een Windows 95-computer met de eerste versie van Internet Explorer. Oftewel, ik ben niet met internet opgegroeid, het internet overkwam mij.

De eerste auto die ik online zette, was een SsangYong Musso op de website Autototaal.nl. De site adverteerde op Telegraaf.nl met een banner met de melding ‘duizenden occasions’. Als je destijds op zaterdag auto’s wilde verkopen, dan adverteerde je in de zaterdagkrant, die dikker was dan twee telefoonboeken (zijn er ook niet meer…). Het frappante was dat wij destijds adverteerden zonder foto’s en dat er opeens mensen met een printje van de advertentie langskwamen. Het fascineerde mij zo, dat het mij nooit meer heeft losgelaten.

Autototaal

Toen Autototaal het mogelijk maakt om eerst een, daarna drie en later nog meer foto’s te plaatsen, maakte je foto’s met een Sony Mavica met een floppy. Dankzij die foto’s kregen we meer engagement en kwamen er leads binnen! Wij hadden de techniek zo ingericht dat wij een sms ontvingen op een Nokia 6110 als er een online lead was. Omdat ik wist dat er een lead binnenkwam, de faxmodem uit en het internet aan kon zetten, was ik al snel onlinespecialist. De website van SsangYong Apeldoorn werd beter en in 2001 hadden wij al een bestelknop om online een nieuwe SsangYong te bestellen.

De kaarten werden geschud!

In die periode werden de kaarten geschud bij de portalen. Uitgeverij Wegener nam Autototaal over en gaf het de naam Autotrack. Auto-online, een samenwerking van BOVAG/RDW en Autodata, werd overgenomen door Autoscout24 en Marktplaats sloeg de aanval af van De Telegraaf en eBay en werd uiteindelijk zelf door eBay overgenomen.

SsangYong was het eerste online merk

SsangYong was het eerste automerk dat met een landelijke reclamecampagneonline auto’s verkocht, zoals je hierboven ziet. De campagne was ‘Powered by Nieuweautokopen.nl’, een website die ik in 2005 startte om online nieuwe auto’s te verkopen. Zelfs met Tesla hadden wij destijds een samenwerking. Die site heb ik uiteindelijk in 2015, na veel omwegen, hindernissen en pieken, aan eBay verkocht. Er waren ook alternatieven zoals Directauto.nl van Kroymans en Auto.nl van Marque Joosten.

Niet nieuw!

Dus de online automotive is niet nieuw. We zijn inmiddels ruim twintig jaar bezig en online leads zijn er nog steeds, en ze zijn belangrijk. Dat waren ze twintig jaar geleden al en dat blijven ze voorlopig. Alleen waren wij ‘vroeger’ van mening dat de onlineklant anders was dan de klant in de showroom. Inmiddels kun je met 100% zekerheid zeggen dat iedereen een hybride klant is. Het is niet een off- of onlineklant, we oriënteren ons immers altijd online!

Het direct online kopen van nieuwe en gebruikte auto’s heeft een grote vlucht genomen. En de manier van kopen is misschien anders dan sommige onderzoeksbureaus denken, er is immers niet altijd een directe betaling, maar de communicatie is gewoon 100% online, bijvoorbeeld via Whatsapp of Marktplaats Messaging. De betaling en aflevering vinden vervolgens op locatie plaats, maar dat is logisch, want ook na twintig jaar past de auto niet door de brievenbus….

Al met al staan we nog steeds aan het begin van de online automotive, maar de ontwikkelingen gaan snel, en toch langzaam! Daarom blijft de online automotive mij ontzettend boeien!

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC