Walcu, het lead management systeem voor universele autobedrijven!

Het universele autobedrijf en het opvolgen van online leads….dat is vaak een prima combinatie! Immers, de meeste universele autobedrijven zijn klein van opzet, en overzichtelijker dan bijvoorbeeld een dealerbedrijf met meerdere vestigingen. Leads worden in het algemeen in de eerste lijn beter opgepakt, alleen ontbreekt vaak het gebrek aan inzicht, en is de tweede en derde opvolging van de leads vaker problematischer.

Walcu CRM nu beschikbaar in Nederland en Belgie!

Inmiddels zijn wij een jaar bezig met Walcu CRM, een Europees Lead Management Systeem dat wij gebruiken bij de Ligier Store en Experience Store Doesburg. Een jaar van aanpassen, ontwikkelen en verdergaan, met de wetenschap dat het nooit af is. Nu is de tijd rijp om Walcu te introduceren aan onafhankelijke autobedrijven in Nederland en België.

Wat doet Walcu

Walcu is een Lead Management Systeemdat alle online en telefonische leads in een overzichtelijk systeem zet en direct inzichtelijk maakt met welke leads wel of geen contact is gekregen en wat de volgende status is.

Daarnaast is Walcu een Marketing Automation Tool, met mogelijkheden voor het voeden en opvolgen van ‘oudere’ leads. Ook bestaande sales- en serviceklanten worden door Walcu niet vergeten!

Tot slot is Walcu een krachtige Power BI! Oftewel, je kunt elke rapportage maken die je zo ongeveer zou willen hebben. Wil je weten waar je kunt verbeteren? Wat je ROI is? En wat de vervolgstappen in de opvolging zouden kunnen zijn? Walcu helpt. Kortom, het is een Lead Management Systeem, een Marketing Automation Tool en een Power BI in 1.

De Actielijst

Wij beginnen bij Walcu met de actielijst. In deze lijst staat alles wat je als verkoper moet doen. Welke nieuwe online en telefonische leads zijn er? Welke reactie zijn er binnengekomen op e-mails, SMS en WhatsApp en welke taken zijn er? Is de takenlijst ‘schoon’? Dan is alles gedaan! Hieronder een voorbeeld van de actielijst:

Walcu actielijst

Er is een showroomafspraak, een taak van de verkoper, en een binnenkomende call van acht seconden van klant A. Daarnaast is er een taak voor klant X en is er een gemiste oproep die moet worden opgevolgd. Alles staat erin!

Verder staat er voor klant Y een taak open om een gespreksverslag toe te voegen en is er een gemiste oproep van een anonieme beller. Allemaal zaken die een verkoper wil weten, en waarop moet worden geanticipeerd!

Lead Management Systeem

Voor de meeste universele autobedrijven is het Lead Management Systeem de kern en de reden waarom Walcu voor iedereen de juiste oplossing is! Veel autobedrijven volgen leads op door middel van vlaggetjes in Outlook e-mail en zullen elke lead van daaruit beantwoorden. Reageert de klant, dan wordt hij vastgehouden, reageert hij niet, dan wordt hij vaak vergeten. Niet bewust, maar omdat het overzicht ontbreekt.

Walcu werkt anders! Ten eerste, komen alle leads via de bekende koppelingen (Leadkoppeling Hexon, JSON etc.) in Walcu. Dat is zichtbaar in het onderstaande overzicht:

Walcu LMS

Alle columns zijn zelf aan te passen wat je wil zien. Nu is de volgorde als volgt:

 • Naam verkoper
 • Datum binnenkomst
 • Klant naam
 • Klant email
 • Klant telefoonnummer
 • Status
 • Substatus
 • Campagne/bron
 • Medium

Deze kolommen en de volgorde van de informatie kunnen worden aangepast. Wat voor mij van belang is, kan voor een ander iets minder belangrijk zijn. Een andere opzet met tabbladen is ook mogelijk in plaats van de lijst hierboven. Hieronder dezelfde lijst, maar dan in een voor mij overzichtelijkere opzet.

Walcu LMS 2

De detailpagina van de lead

Wordt op de lead geklikt, dan verschijnt direct en overzichtelijk alle relevante informatie. De onderstaande afbeelding is boven de vouw. Links is de informatie over de auto waarin de klant is geïnteresseerd, zichtbaar. Ook de bron (bijvoorbeeld eigen website) en de campagne die ervoor heeft gezorgd dat de lead op de bron kwam, worden getoond. Zie voor meer informatie dit artikel: https://www.dcdw.nl/een-nieuwe-manier-van-leads-opvolgen-met-walcu/

En: https://www.dcdw.nl/waarom-er-een-standaard-moet-komen-voor-het-doorsturen-van-leads/

Aan de rechterkant staat informatie van de klant, waarbij in de ideale wereld de naam, het e-mailadres en ook het mobiele nummer bekend zijn. Is deze informatie voorhanden, dan kan vanuit Walcu direct met de klant via Calldrip worden gebeld. Ook kan contact worden gezocht via onder andere SMS, WhatsApp en e-mail.

Walcu detailpagina

Het belangrijkste van Walcu is dat alle communicatie, ongeacht het medium (SMS, WhatsApp, telefoon en e-mail) en inclusief het antwoord van de klant, zichtbaar is in Walcu! Er hoeft dus geen WhatsApp-bericht via een privételefoon worden verstuurd, of e-mail worden beantwoord via Outlook! Alles gaat via Walcu!

Walcu detailpagina 2

Hierboven een WhatsApp gesprek tussen de verkoper en de klant. Iedereen in het autobedrijf kan zien wat er is besproken! Daaronder de e-mails met een overzicht of de berichten zijn gelezen of niet!

Elke vorm van communicatie kan via Walcu lopen, waardoor exact inzichtelijk is met welke klant wel of geen contact is geweest. Heeft de klant de e-mail gelezen, maar niet gereageerd? Dan kun je automatisch een taak aanmaken om de klant opnieuw te bellen of te mailen. Zoiets is alleen mogelijk als met een systeem wordt gewerkt dat kan zenden EN ontvangen!

Slimme koppelingen

In Walcu zitten een hoop leuke en bekende interfaces uit de markt. Uiteraard is de leadkoppeling van Hexon aanwezig, waardoor wij vrijwel alle leads uit de markt kunnen ontvangen, maar ook zijn wij aangesloten bij de bi-directionele koppeling van Marktplaats, Calldrip en Autotelex!

Calldrip

Uiteraard ontbreekt ons eigen Calldrip-systeem niet! Calldrip zorgt ervoor dat de potentiële lead direct wordt gebeld door de verkoper. Calldrip ontvangt de leadinformatie realtime van Walcu. Vindt er een gesprek plaats? Dan stuurt Calldrip het gesprek terug aan Walcu. Dat betekent dat elk gesprek en alle informatie van dat gesprek via Calldrip worden teruggegeven, inclusief de responstijd, wie de call heeft beantwoord en de samenvatting van het gesprek. Zie hieronder.

Walcu calldrip

Zo ontstaat een compleet overzicht van alle gesprekken die de verkoper heeft met de potentiële klant. En niet alleen het eerste gesprek, maar alle inbound- en outboundgesprekken die door middel van de click-to-call (Call-knop) tot stand komen.

Calldrip heeft ook een geautomatiseerde opvolging door middel van SMS! Dat betekent dat als een flow is aangemaakt (zie Market Automation) Calldrip het werk doet. De klant kan volledig geautomatiseerd worden opgevolgd en het benaderen van niet bereikte leads kan worden overgenomen. Alles is 100% AI-gedreven en 100% geautomatiseerd. Als de klant zijn virtuele hand weer opsteekt, wordt het de taak van de verkoper om door te pakken.

Autotelex

Uiteraard is er een koppeling voor Autotelex. Binnen Walcu kunnen in een eigen template offertes worden gemaakt, zie hieronder onze template. Klanten kunnen de offerte digitaal ondertekenen, met een pen in de showroom kan natuurlijk ook.

Walcu AutoTelex

Veel offertes hebben een inruilauto! Daarvoor is een koppeling gemaakt met Autotelex! Binnen de Walcu-omgeving kan een taxatie-tabblad worden geopend. Zodra kenteken en kilometerstand zijn ingevoerd, doet de koppeling met Autotelex de rest! Afhankelijk van hoe Autotelex wordt gebruikt, maar door het nieuwe platform van Walcu en Autotelex, kunnen vrijwel alle functionaliteiten binnen Autotelex in Walcu worden uitgevoerd, zie ook onderstaande voorbeeld!

Walcu AutoTelex 2

De taxatie kan direct en zonder extra werkzaamheden worden gebruikt in ADS van Autotelex of in de diverse taxatiekanalen van Autotelex.

Marketing Automation

Wat is marketing automation volgens Wikipedia?

Marketingautomatisering is een op software gebaseerde methode voor het automatiseren van marketing- en verkoopprocessen. Gebruikersprofielen worden verrijkt met informatie op basis van hun gebruikersgedrag om geautomatiseerde campagneprocessen voor individuele communicatie op te zetten.

En dat is precies wat er mogelijk is met het basispakket van Walcu. Er is geen extra tool of abonnement nodig, bovenstaande functionaliteit maakt deel uit van het basispakket!

Hoe werkt het?

Stel dat er contact is geweest met een potentiële klant voor een nieuwe (occasion) auto. De klant is zeer geïnteresseerd, maar is nog in de oriënterende fase. De afspraak is om elkaar op de hoogte te houden tot het moment dat de klant echt in de markt is om een beslissing te nemen. Bij nieuwe auto’s, of in ons geval “brommobielen” gebruiken wij het systeem bijvoorbeeld bij de aanvraag van een brochure.

Slimme flows

De klant krijgt dan een ‘flow’ mee. Bij Ligier Store Doesburg – Experience Center noemen wij die flow een ‘farmer status’. Dat betekent dat de klant ‘water’ moeten hebben om hem tot een echte klant te laten groeien. Wij sturen dus elke twee weken informatie over onder meer onze winkel en onze producten. Dit zijn berichten naar eigen ontwerp, die in de flow meegaan. Dit kunnen e-mails zijn, maar ook SMS- of WhatsApp-berichten!

Ander voorbeeld: er komt een lead binnen, bij Ligier Store Doesburg hebben wij dan een flow ingesteld die als volgt gaat:

 • Calldrip activeren (outbound bellen dus)
 • E-mail sturen (Automatisch)
 • WhatsApp sturen (Automatisch)

Reageert de klant niet, dan krijgt hij, nadat een aantal keren is gebeld, de status ‘no contact’. In deze fase ontvangt de klant bijvoorbeeld gedurende zes weken diverse opvolgmails, SMS- en WhatsApp-berichten om in contact te komen met ons, zodat wij hem kunnen helpen. Dit is geen handwerk. Zodra alle informatie een keer is ingevoerd, gaan alle berichten automatisch naar de klant.

Dit gebeurt aan de hand van een flow. In de basisset zijn er twee actief, de andere kunnen de meeste gebruikers zelf activeren en aanpassen.

Walcu Marketing Automation

Ook na aflevering?

Dezelfde automatisering is in te zetten voor afleveringen! Zodra een auto is verkocht, kan een flow worden gemaakt met diverse stappen. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Auto poetsen
 • WO maken
 • Auto technisch klaar
 • Afleverafspraak maken
 • Aflevering
 • Happy Call 7 dagen
 • Happy Mail na 365 dagen

Al deze zaken zijn door middel van deze tool te automatiseren, waarna zowel de interne als externe klant notificaties, e-mails, SMS- of WhatsApp-berichten ontvangt.

Walcu na aflevering

Deze standaard tool biedt heel veel mogelijkheden. Vrijwel alles met betrekking tot leads en klanten kan in Walcu worden geautomatiseerd. En het maakt niet uit of het een sales-, service- of huurklant is.

Power BI

Power BI is een programma van Microsoft en een verzamelwoord van een krachtige reporting tool! Het systeem biedt niet zomaar een standaard rapportage, maar elke rapportagevorm die een autobedrijf zich kan wensen. In onderstaand printscreen een rapportage van de Ligier Store Doesburg. Het document heet ‘vandaag’ en is dus een overzicht van wat vandaag online en in de opvolging van leads is gebeurd. (datum set nu van een maand)

Ik kan alles zien wat ik belangrijk vind, en ik kan alles aanklikken om meer achterliggende informatie op te halen over deze 117 leads. Het is ook mogelijk om een overzicht van een maand te maken! Zie hieronder.

Walcu Power BI

Ik hoor het u zeggen: “Ik wil weten waar mijn leads vandaan komen”. Ook dat is zichtbaar, ik kan zelfs een rapport maken. Zie hieronder:

Walcu Power BI 2

Oftewel, alles is inzichtelijk. De ROI van de marketinginspanningen berekenen? De opvolging van de verkopers? Alles kan in heldere rapporten inzichtelijk worden gemaakt. Je stelt simpelweg je eigen rapportages samen!

Voor universele autobedrijven

Walcu CRM is super geschikt voor het universele autobedrijf! Uiteraard ook voor de dealer. Als Ligier Store gebruiken wij het systeem natuurlijk ook! Echter, heel veel universele autobedrijven doen aan leadopvolging met Excel- of Outlook-lijstjes en daar is met Walcu nu een makkelijk en betaalbaar alternatief voor!

Wij gebruiken Walcu inmiddels meer dan een jaar en wij hebben veel ervaring met alle opties en mogelijkheden van het systeem. Dat maakt ons als beste in staat om het universele autobedrijf te helpen!

De kosten zijn laag. De basislicentie van Walcu is er vanaf € 99,- per licentie per maand! Geïnteresseerd in een demo? Laat het weten via paul@dcdw.nl en wij helpen u graag!

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC