Winkeltje spelen bij Ligier Store Doesburg

De afgelopen weken was het eindelijk zover, ik mocht winkeltje spelen. Collega Gerard Franken was drie weken op een welverdiende vakantie en ook zijn collega Duncan was toevallig vrij in dezelfde periode. Ja inderdaad, die planning….

Dus wat ik al jaren roep, kon ik de afgelopen weken in praktijk brengen. Ik mocht winkeltje spelen in de Ligier Store in Doesburg. En wat viel dat soms tegen….

Een dag zoals vandaag

Een dag zoals vandaag, een doordeweekse dag, ben ik om 07.15 uur in Doesburg. De auto’s staan niet naar mijn zin. Nu, met twee winkels, de Experience Store (auto occasions) en de Ligier Store, staan er zomaar 40 auto’s en die stonden niet naar mijn zin. Bovendien kwam er gisteren een vrachtwagen auto’s lossen en die eindigden op plekken waar ik ze niet wilde hebben.

Dus daarmee was mijn eerste klus voor de dag een feit: auto’s rangeren, de eigen vrachtwagen lossen en twee inruilauto’s op de juiste plek zetten. Voor 08.30 uur had ik 12 auto’s op andere plekken neergezet, de showroom netjes gemaakt en het zweet op mijn rug.

Al twee weken hectisch

En zo gaat het eigenlijk al twee weken. Ik maak een goed schema, maar wordt soms ingehaald door de waan van de dag. Die drukte is 100% mijn eigen fout, ik moet mijn werk beter organiseren. Potentiële klanten die binnenwandelen, bellen of mailen moeten direct worden geholpen, om dan te zeggen, dat het dan druk is, is niet waar. Ik moet er juist zijn voor die klanten. Alle andere taken zijn absoluut nodig, maar die zijn bijzaak en vooral in te plannen.

Dankzij de vakantie van Gerard en Duncan, zie ik welke weeffouten ik heb gemaakt in mijn eigen winkel. Een verkoper die ook aflevert, wat ik nu doe, is gewoon qua mindset meer met een goede aflevering bezig, dan met een tweede of derde verkoop. Niet goed, wel menselijk en helaas de dagelijkse praktijk.

300 Ligiers

Nu wij groter worden dan die drie medewerkers, moet en ga ik het bedrijf anders organiseren. Uiteindelijk kan ik naar 300 verkochte Ligiers, maar niet als de verkoper ook de citycars moet afleveren en allerlei andere werkzaamheden heeft. En, heel belangrijk, dat aantal wordt alleen gehaald als de juiste mindset aanwezig is. Dus, de verkoper moet zijn belangrijkste taak, het verkopen van auto’s, kunnen uitvoeren zonder afleiding.

Ook belangrijk: de klant moet binding krijgen met het bedrijf, en niet per se met de verkoper. De verkoper moet maar één doel willen hebben en dat is het sluiten van de volgende deal. Dat kan alleen met een open mind en niet als hij vol zit met andere zaken.
De komende tien dagen ga ik verder bij Ligier! Welke zaken kunnen anders? Gerard begon in zijn eentje, en na zijn vakantie zijn er opeens drie man en twee oproepkrachten, en dat allemaal naast de marketinginspanningen die vanuit #DCDW en mijzelf worden gedaan. Dus het ‘winkeltje’ wordt langzamerhand een echte winkel…

Lees ook

#DCDW invest in people
15 februari 2024

Waarom je wel moet investeren en de tijd moet nemen!

Eindelijk winst #DCDWeekupdate
9 februari 2024

Eindelijk winst

1 februari 2024

Daar zitten we weer!

25 januari 2024

Aandeelhouder Carmen Automotive BDC